Der sælges flere servere i Danmark, men værdien af de solgte enheder dykker, så målt i kroner og øre er salget droppet indtil videre i år. Prispres og en vigende dollarkurs tynger markedet.
Ifølge de seneste tal fra analysehuset IDC går det strygende for Hewlett-Packard, der sidder på 48 procent af markedet, når man sammenligner årets første tre kvartaler med samme periode sidste år.
- HP er størst, de er stærkere på det Intel-baserede segment, fortæller Anders Elbak, der er analytiker hos IDC.
HP jubler ? men tjener ikke penge
Og HP har da også svært ved at få armene ned i den seneste pressemeddelelse, hvor det blandt andet lyder:
- Det seneste kvartal har været helt fantastisk, siger Niels Thomassen, ansvarlig for Unix-serverforretningen i HP.
Og det kan han have ret i. Især på Unix sidder HP trygt og godt i førersædet. Men selvom serversalget hos HP i alt er vokset med 13 procent i antal, er omsætningen ikke steget.
Det betyder dog ikke det store, for der er stadig langt ned til IBM, der er endt med 21 procent af markedet, en tredjedel af den samlede omsætning ? men det er faktisk et fald på 30 procent, mål på værdi.
Sun scorer kassen
Dell er højdespringeren med 32 procent vækst i år målt på enheder, og ingen andre kommer i nærheden.
Men ser man på værdien af salget, så er det Sun, der er steget mest markant.
Omsætningen ligger på seks procent af det samlede marked, men den er til gengæld gået frem med 71 procent. Det skyldes blandt andet, at Sun solgte en masse dyre enheder i andet kvartal.
Der står ganske vist kun Sun på 2 procent af de solgte servere - det er en markedsandel, der kun er tre procent større end sidste år.
Benhårdt marked
Servermarkedet er benhårdt, blandt andet på grund af priskrigen.
Hele året er vokset med 17 procent, målt på solgte enheder, men der er en tilbagegang i omsætningen på 10 procent, fordi priserne har været pressede og dollaren er styrtdykket.
- Det er svært marked, for der er ikke mange leverandører. Fordi det vokser stykmæssigt, betyder det ikke, at der er liv og glade dage, forklarer Anders Elbak.
Tager man året som helhed, vurderer han at året har været et godt år.
-Væksten flader lidt ud nu, for folk er ved at have skiftet ud. Der var et ekstra højt salg efter sommerferien sidste år, og derfor ser det værre ud, når man sammenligner de kvartaler, siger Anders Elbak.