TDC på vej mod ny budkrig i Tjekkiet

TDC kan være på vej mod endnu en budkrig, efter at den tjekkiske regering onsdag besluttede, at statens andel i teleselskabet Cesky Telecom skal forsøges solgt til en strategisk investor. Aktieanalytikere vurderer, at prisen mindst vil blive på 14 milliarder kroner og råder TDC til at holde sig væk for i stedet at satse på Polen.

Den tjekkiske regering spiller interesserede købere ud mod hinanden og lader nu auktionen over sin 51 procent andel i teleselskabet Cesky Telecom tage sin begyndelse.

Cesky Telekom er det sidste statsejede teleselskab i Centraleuropa, og statens aktiepost vurderes af aktieanalytikere til at koste mindst 14 milliarder kroner, når man tager udgangspunkt i børskursen af den resterende børsnoterede aktieandel.

TDC fastholdt tirsdag på et møde med den tjekkiske regeringsleder, Stanislav Gross, at selskabets interesse i overtage kontrollen med Cesky Telekom er intakt, men TDC holder indtil videre kortene tæt på kroppen.

- Vi udviser fortsat en interesse i den forretningsmulighed, der består i Tjekkiet, er den eneste kommentar fra Torben Holm.

Han leder TDC's afdeling for forretningsudvikling og var hjernen bag opkøbet af Song Networks.

Den tjekkiske regering beholder dog en trumf i forhandlingsspillet ved at lade døren til en børsnotering af aktieposten stå åben. Om det bliver det ene eller det andet besluttes med udgangen af marts næste år.

- Det er for at kunne presse investorerne i en forhandlingssituation, at regeringen holder døren til en børsnotering åben. Så kan de altid true med det, hvis de er utilfredse med budprisen, siger analytiker Peter Moltke fra HSH Gudme.

Ved at sælge aktierne på børsen mister regeringen dog indflydelse på, hvem der ender med kontrollen i Cesky Telecom.

Vælg hellere Polen

Det samme privatiseringsspil gør sig i øjeblikket gældende i Polen, hvor TDC ejer en del af Polkomtel, som i analytikernes øjne er en bedre investering end den tjekkiske.

- Hvis jeg skal prioritere, ser jeg hellere, at TDC satser på Polkomtel i Polen frem for at investere i Tjekkiet, siger aktieanalytiker Peter Moltke, der får opbakning fra sin kollega i Danske Bank, Poul Ernst Jessen.

Han mener, at TDC ikke både kan investere i Cesky Telecom og Polkomtel, og han mener umiddelbart, at TDC bør holde sig fra Tjekkiet. Et køb af de 51 procent i Cesky Telecom vil mindst koste 14 milliarder kroner.

- Jeg mener ikke, at Cesky Telecom har de store vækstmuligheder, da det tjekkiske marked er modnet, siger Poul Ernst Jessen.

Han tror umiddelbart, at TDC satser på Tjekkiet, da selskabet her kan opnå kontrol via et opkøb, mens det er knap så sandsynligt i Polen.

- Og så vælger TDC kontrollen, siger Poul Ernst Jessen.

Ud over TDC var Swisscom også til møde i Tjekkiet i tirsdags, og selskabet er ligeledes stærkt interesseret. Desuden har France Telecom, Telekom Austria, Teliasonera og Telenor sagt at de overvejer at byde på Cesky Telecom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere