Man skal ikke underkende de økonomiske og produktionsmæssige fordele ved rationel stordrift. Især ikke når en lang række faktorer spiller perfekt sammen og medvirker til at gøre produktionen stadig mere effektiv.
Eksempelvis tog det for 200 år siden cirka ti minutters hårdt arbejde at producere et kilo hvede, men i dag kræver det blot to sekunder at nå samme resultat.
Det er blandt de elementer, som har gjort det muligt at sørge for, at langt de fleste mennesker på kloden får tilstrækkeligt – og stadig oftere mere end rigeligt – mad i maven, selv om befolkningstallet stiger.
Der er imidlertid også grænser for, hvor rationel man kan tillade sig at være.
Indtil foråret 2020 var der måske næppe mange, som så særlige ulemper ved at lade 70 procent af alle medicinske gummihandsker i verden fremstille på én ekstremt effektiv fabrik. Men med udbruddet af Covid19 viste det sig at være en smule uhensigtsmæssigt.
Det er blot to af eksemplerne på fakta fra bogen How the World Really Works af Vaclav Smil – en særdeles produktiv herre, der har skrevet godt 50 bøger om en lang række emner fra fødevareproduktion til teknologi, energi, fabrikation, urbanisering, klima og meget andet.
Men i How the World Really Works samler han trådene og giver et samlet overblik over en lang række sammenhænge, der definerer hvordan verden har udviklet sig og fungerer i dag.
Det er både underholdende og dybt interessant, og det er ikke uden grund at bogen har høstet meget ros. Eksempelvis fra Bill Gates, der havde den med på sin liste over fem gode bøger til sommeren 2022, som vi tidligere har skrevet om her.
Titel: How the World Really Works / Forfatter: Vaclav Smil