Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Efter at have stiftet bekendtskab med low-code teknologiers enestående fordele, er I sikkert meget opsatte på at udvikle jeres helt egne skræddersyede løsninger.
Måske er I stadig skeptiske og ikke helt overbeviste om potentialet endnu. Uanset udgangspunktet kommer her syv gode råd til, hvordan I kommer godt fra start:
1. Find jeres ”Citizen developers”
Det er oftest de nye teknologier, der løber med al opmærksomheden, selvom den reelle værdi kommer fra brugerne, der implementerer og benytter sig af dem.
Og selvom hele low-codes grundfilosofi tager afsæt i at gøre applikationsudvikling tilgængeligt for alle, kræver det stadig bestemte færdigheder og dermed en uundgåelig læringskurve.
Start derfor med at sammensætte et lille team der er ansvarlige for udvikling og vedligeholdelse af jeres nye applikationer.
Ifølge Gartner vil 80 procent af alle teknologiprodukter og tjenester ved 2024, være udviklet af Citizen developers; fagfolk uden en baggrund indenfor it. En udvikling der med tiden også vil medføre større diversitet på tværs af branchen.
Fremtidens udviklere kan derfor allerede f.eks. findes i jeres marketing eller kundeservice afdelinger.
Da de i forvejen befinder sig tæt på deres ekspertiseområder, fungerer de som den perfekte bro mellem it og forretningen; også i identificering af umiddelbare behov. Her er det også værd at overveje forskellige roller i teamet; arkitekter, UX/UI designere m.m.
Teamet skal højst sandsynligt igennem et kort træningsforløb, for at rustes til at arbejde i en specifik platform. Mange leverandører tilbyder træningsmaterialer og fri adgang til deres udviklingsplatforme. Prøv for eksempel Mendix eller Microsoft Power Platform.
2. Hvilke løsninger skal I starte med?
Besiddelse af det rette værktøj forhindrer ikke ukorrekt brug af det.
Udpeg ineffektive processer som trænger til en overhaling for at frigør tid og ressourcer. Så bliver det også nemmere at vurdere, hvorvidt low-code er den rigtige løsning, eller om en hybrid tilgang er at foretrække, hvor traditionel kode stadig indgår som del af den samlede løsning.
Udvælgelse af den rette platform bliver også nemmere, når I kender til jeres konkrete behov.
Se for eksempel hvordan en af Europas travleste lufthavne, Schiphol lufthavn har brugt low-code, til at udvikle en intern applikation, der simplificerer kommunikation omkring lufthavnen og vagtskifte.
3. Små skridt fører til store forandringer
Selvom det kan være fristende at starte ud med at bygge meget komplekse applikationer, er det altid godt at starte småt, og langsomt opbygge interne kompetencer på sigt.
Her vil i løbende opnå tillid og fortrolighed med det nye værktøj. Nybegynderne kan fokusere på at bygge enklere applikationer, hvor de erfarne udviklere kan adressere de mere komplekse udfordringer.
Med tiden vil det lede til en bredere adoptering i organisationen og en mere strategisk vision for digital transformering.
En tilgang der passer godt med low-codes essens; levering af hurtig værdi. Efter indsamling af feedback fra slutbrugerne, fortsætter man med at udvide, forfine og levere ny funktionalitet i flere korte iterationer.
Hurtige sejre er altafgørende for demonstrering af værdi. Start derfor med løsninger, der ikke kræver mange integrationer til eksterne kilder.
4. Lær slutbrugerne at kende
Hvem er jeres slutbrugere? Detaljeret designspecifikationer er f. eks ikke så udslagsgivende for internt brug, som det er for kundeorienteret applikationer.
Under alle omstændigheder, er det afgørende at forstå hvert trin af processen, så I udvikler løsninger, der afspejler brugernes reelle interaktion med processen og ikke som I forestiller den.
De bedste løsninger bygges gennem tæt samarbejde og løbende feedback fra slutbrugeren.
Grundet deres kendskab til slutbrugeren, kan product owners være væsentlige aktører for det tætte samarbejde.
5. DevOps for at lette samarbejde
Ifølge Gartner er “agile metoder, DevOps og samskabelse altsammen elementer i en vellykket eksekvering af digitale transformationsprojekter".
For at sikre en mere sammenhængende DevOps proces, så vælg en platform, der blandt andet tillader muligheden for at arbejde på forskellige dele af applikationen på samme tid og i forskellige udviklingsmiljøer (test, produktion osv.)
Ved at have adgang til versionsstyring kan teamet dele ændringer og arbejde med funktionalitet på forskellige udviklingsgrene (branches).
6. Sikkerheden skal overholdes
Efterlevelse af sikkerhedskrav er et af de vigtigste aspekter i valget af platform. Her det vigtigt at platformen understøtter alle de gængse sikkerhedsprincipper, som rollebaseret administration, autentificering, kryptering, logning osv.
Heldigvis kan low-code platforme tage højde for sikkerhed ved implementeringen af best practice på området.
7. Vælg den rette platform
Med så mange valgmuligheder kan valget af den helt rigtig platform virke uoverskuelig. Overvej derfor en platform, der også understøtter disse grundlæggende funktoner:
- Cross-platform: Gør det muligt at bygge applikationer, der kan bruges på web, mobil, desktop eller forskellige operativsystemer.
- Integrationer: Tilslutning til eksterne kilder som API’er, databaser og backends, er afhængig af muligheden for udvidelser. Manglen på velfungerede integrationer vil gevaldigt begrænse applikationens funktionalitet, og vil kræve yderligere udvidelse med traditionel kode (noget som ikke understøttes af alle platforme).
- Deployment: Mange platforme tilbyder deployment med et enkelt klik. Men det er stadig vigtigt at overveje, hvor applikationerne skal ”bo” (privat, on-premise, cloud osv.), og hvordan I håndterer processen.
Som I nok kan udlede fra ovenstående punkter, er disse platforme blevet modne nok til at imødekomme de fleste behov på trods af den ubegrundet skepsis om ikke at være fleksible nok.
Har I derfor de sædvanlige udfordringer med overholdelse af leveringsfrister, for få ressourcer m.m., kan low-code være den nødvendige løsning for at strømline og accelerer dele af udviklingsfasen.
Jeg håber, at I finder disse råd nyttige i påbegyndelsen af jeres rejse mod digital transformation med low-code.
Der er stadig ufattelig mange aspekter at dække, så følg med i de kommende klummer, hvor flere relevante temaer vil blive udfoldet yderligere.
I er altid velkomne til at kontakte mig med jeres spørgsmål eller egne erfaringer.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.