Danske virksomheder angriber patentforslag

En stribe danske it-virksomheder og organisationer indskærper i et åbent brev, at det er livsvigtigt for dem at kunne beskytte deres opfindelser med et softwarepatent. Ellers vil Danmark smide milliarder ud af vinduet. Nu må der gøres noget, for det er helt ubegribeligt, mener de.

Krigen for og imod et europæisk softwarepatent optrappes, i og med der igen er åbnet en flanke i forhandlingerne om det i EU. Det har bragt danske virksomheder og organisationer på barrikaderne for patentet.

? Det er mig fuldstændigt ubegribeligt, at man ønsker at undergrave dansk erhvervsliv ved at gøre det umuligt for virksomheder som vores at beskytte det, vi har brugt mange kræfter på at udvikle. Det handler jo om danske arbejdspladser og indtjening til Danmark, siger Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør i softwarevirksomheden PremiTech og en af initiativtagerne til brevet.

Efterlyser dialog
I brevet, der sendes i næste uge, efterlyser de en dialog.

De arbejder også på at få arrangeret møder med EU-Parlamentarikerne, ligesom de søger foretræde for erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K).

? Politikerne taler om Danmark som vidensamfund og betydningen af forskning, og så er vi på vej til at smide milliarder ud af vinduet, hvis teknologivirksomheder ikke får mulighed for at beskytte deres intellektuelle ejendom, siger Jan Ishøj Nielsen.

Hovedpunkterne i brevet:

  • Direktivet bør fastholde status quo i den eksisterende patentpraksis i Europa.
  • Teknisk innovation er en af hjørnestenene i dansk velfærd.
  • Små og mellemstore virksomheder har behov for patentbeskyttelse.
  • Hele den europæiske it-, tele- og elektronikindustri nyder godt af patentbeskyttelse, som er et vigtigt incitament for forskning og udvikling.
  • Copyright alene er ikke tilstrækkeligt til at beskytte opfindelser.
  • Alle features, hvor elektronik og funktioner kontrolleres af software, bliver i stigende grad kritiske dele af et produkts unikke kvalitet.

    Underskriverne:
    PremiTech, IVS, ConfigIt Software, Zoomio Holding, Giritech, Connect Denmark, Resultmaker, Kapow, Imotions ? Emotions Technology, Microsoft Danmark, ITEK, Dansk Venture Kapital og Private Equity Forening.
  • For ham handler det om erhvervspolitik ? ikke om it-politik.

    Han ser ingen forskel på it-industrien og maskin- eller medicinalindustrien. At gøre it-branchen til noget specielt på patentområdet svarer til, at man for nogle år siden mente, at dotcom-virksomhederne var styret af en helt speciel, ny økonomi, mener han.

    Samme ønske om at blive sidestillet med andre brancher møder man i den danske højteknologivirksomhed Giritech.

    Syv års udvikling
    Virksomhedens stifter og teknologi-direktør, Craig Damon, peger på, at Giritech, der udvikler teknologi til sikker pervasive computing (it i alting), har brugt over syv år på at udvikle sit produkt.

    Al udvikling af IP (intellectual property) er en ekstremt dyr investering for en virksomhed, og derfor skal den sikres, siger han.

    ? Et patent er en investering i forretningen. Vi licenserer eksempelvis vores teknologi til andre. Men vi kan ikke gå ud og sige, at vi vil ha? en fantasillion dollars af dig, bare fordi du kiggede på den. Så kunne vi ikke gøre forretning. Det handler om sund dømmekraft, og det er her, EU ikke har forstået pointen. Med IP bruges nogens intellekt til gavn for andre. Så længe det sker, har du innovation. Hvis det stopper, fordi ingen har råd til at investere i det længere, så dør innovationen. Og så er du nødt til at leve med, at de store koncerner kontrollerer det hele, siger Craig Damon.

    Han ser problemerne med det europæiske softwarepatent som en negativ reaktion på Microsofts monopol og krigen om open source. Og påpeger i den forbindelse at meget open source software jo også er dækket af patenter.

    Microsoft er medunderskriver sammen med de små og mellemstore virksomheder, og softwarepatentet var på programmet, da Bill Gates i sidste uge mødtes med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).

    Nøje briefet
    ? Bill Gates var nøje briefet om patentdirektivsituationen. Han gav udtryk for undren over, at vi taler så meget om det innovative, og siger vi vil satse på opfindelser og højteknologi, når vi sådan roder rundt i det i Europa med softwarepatentdirektivet. Bendt Bendtsen fortalte om problemerne, og de havde en god dialog, fortæller Microsofts Corporate Affairs Manager, Marianne Wier, der deltog i mødet.

    Her understregede begge ministre, at man skal kunne patentere software, og det er også den holdning, Bendt Bendtsen hidtil har haft.

    I øjeblikket hersker uklarhed om det videre forløb for softwarepatentdirektivet, der er et af de mest omdiskuterede direktiver i Kommissionens levetid.

    Efter at den polske regering tidligere på måneden tilkendegav, at den i EU?s ministerråd vil stemme imod, er der muligvis ikke længere flertal for direktivforslaget.

    Eventuelle ændringer vil kunne gøre ordlyden mere vag end det eksisterende kompromisforslag; det vil være problematisk, mener Marianne Wier fra Microsoft.

    Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer et større tema om software-patenter.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Itm8 | IT Relation A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere