Selvom der er forsyningskrise, er det tyske elektronikselskab Bosch fast besluttet på at fokusere på mikrochips i de kommende år.
Selskabet vil nemlig investere 22 milliarder kroner i semiconducter-delen af forretningen inden 2026 som en del af Important Projects of Common European Interest (IPCEI) for mikroelektronik og kommunikationsteknologi.
Det skriver selskabet i en meddelelse.
"Mikroelektronik er fremtiden og er afgørende for alle forretningsområder hos Bosch. Det giver os en vigtig nøgle til fremtidens mobilitet og ”Internet of Things” og til det, vi hos Bosch kalder teknologi, der er "Invented for life", sagde Stefan Hartung, direktionsformand for Bosch-koncernen, på Bosch Tech Day 2022 i Dresden ifølge meddelelsen.
Et af projekterne, Bosch vil finansiere gennem investeringen, er opførelsen af to nye udviklingscentre, som skal ligge i de tyske byer Reutlingen og Dresde Prisen kommer til at ligge på over 170 millioner euro (omkring 1,3 milliarder kroner).
Derudover vil Bosch bruge 250 millioner euro (omkring 1,9 milliarder kroner) i det kommende år på udvidelse af renrumsarealet med 3.000 kvadratmeter på sin waferfabrik i Dresden.
"Vi forbereder os på fortsat vækst i efterspørgslen på halvledere – også til gavn for vores kunder", udtaler Stefan Hartung.
Bedre økosystem for chips i Europa
Inden for rammerne af European Chips Act hjælper EU og den tyske føderale regering yderligere med midler til at udvikle et økosystem for den europæiske mikroelektronikindustri, og målet er, at Europas andel af den globale semiconducterproduktion skal fordobles ved udgangen af 2020’erne fra 10 til 20 procent.
"Europa kan og skal bruge sine egne styrker til at skabe resultater i halvlederindustrien", lyder det fra Stefan Hartung, som fortsætter
"Målet må mere end nogensinde være at producere chips til den europæiske industris specifikke behov. Og det betyder ikke kun chips i den nederste ende af nanoskalaen."
Elektroniske komponenter, der anvendes i elektromobilitetsindustrien, kræver processtørrelser på mellem 40 og 200 nanometer, hvilket Bosch-waferfabrik er designet til.
Investeringernes effekt
Bosches investeringer vil i høj grad gå til at forsøge at gøre komponenterne mindre, mere effektive og billigere samt modificering af selskabets egne mikroelektromekaniske systemer (MEMS), fremgår det.
"For at fastholde vores førende markedsposition inden for MEMS-teknologi planlægger vi også at fremstille vores MEMS-sensorer på 300 mm wafers", udtaler Stefan Hartung og fortsætter:
"Produktionen er planlagt til at starte i 2026. Vores nye wafer-fremstilling giver os mulighed for at skalere produktionen, og denne fordel agter vi at udnytte fuldt ud."
Der vil derudover være fokus på nye halvledertyper som for eksempel produktion af siliciumcarbid-chips (SiC), hvilket har stået på siden slutningen af 2021 på selskabets anlæg i Reutlingen
Bosch har i forvejen gang i nogle investeringer inden for området. Frem til 2025 skal selskabet investere omkring 400 millioner euro (omkring tre milliarder kroner) i styrkelse af produktionskapaciteten og omdannelsen af eksisterende fabrikslokaler til nyt renrumsområde.
Derfor skal der bygges en ny tilbygning i Reutlingen, som vil skabe yderligere 3.600 kvadratmeter renrumsplads. I alt er renrumsarealet i Reutlingen sat til at vokse fra omkring 35.000 kvadratmeter på nuværende tidspunkt til over 44.000 kvadratmeter ved udgangen af 2025.