Opdatering: Computerworld har i forbindelse med artiklen ikke fået indhentet en kommentar fra Google. Det beklager vi. Artiklen er nu efter henvendelse fra Google blevet opdateret.
Danmarks største jobportal, Jobindex, klager til EU over Google for konkurrenceforvridende adfærd ved at fremme egne produkter i søgninger og for at benytte det danske jobsites jobannoncer uden tilladelse.
Det oplyser Kaare Danielsen, ejer og direktør hos Jobindex til Computerworld.
Sagen sker med baggrund i en tidligere sag fra 2017, hvor EU gav Google en bøde på 18 milliarder kroner for sagen, hvor Google promoverede Google Shopping mere end konkurrerende.
”Google for Jobs er vi ikke med i, men der er nogle af vores jobannoncer, der finder vej til Google for Jobs alligevel,” siger Kaare Danielsen.
Det skyldes ifølge Jobindex-ejeren, at flere partnere på Google for Jobs tager annoncer fra Jobindex og bruger dem på blandt andet Google for Jobs.
Han fortæller dog, at hvis man søger et job gennem disse partnere, når ansøgningerne i mange tilfælde ikke frem.
”De har lavet det så smart, at man også kan søge jobbet på det her site, men hvor den ansøgning havner, det er ikke godt at vide. For jeg har prøvet at søge nogle af vores egne jobs, og ansøgningen dukker ikke op,” siger han.
Hvad vil du gerne opnå med det her? Er det et bestemt beløb?
”Vi vil bare gerne have det stoppet. Vi er ikke ude på at få nogen erstatning. Vi vil bare gerne konkurrere på fair vilkår og sikre, at de [Google, red] ikke kopierer vores annoncer,” siger han.
Snart kommer nye regler
Fra 2024 træder der nye regler i kraft i forhold til tech-giganternes ageren. Der er tale om Digital Market Act (DMA) og Digital Service Act (DSA).
Disse regler betyder blandt andet, at tech-giganter ikke længere må favorisere egne produkter ved for eksempel søgninger på deres platforme. Og dertil kommer en række andre krav ved dataindsamling.
Selvom disse nye regler sandsynligvis kunne være til gavn for Jobindex i denne situation, ser Kaare Danielsen ingen grund til at vente, da der i forvejen ligger den ovennævnte dom om Google Shopping, hvor Kaare Danielsen håber at kunne bruge præcendens.
”Når det så bliver vedtaget, skal man jo så starte forfra. Denne her Google Shopping-sag har varet 10 år, så hvis man skulle begynde en ny sag med en ny lovgivning, så skulle man så igen igennem en masse retsindstandser, så kan det potentielt tage 10 år mere,” siger han og fortsætter:
”Med den gamle lovgivning ligger der en sag, som allerede er afgjort, så der er brugt de 10 år, så der er ingen grund til at vente på DMA.”
Hvad er forhåbningerne?
”Vi håber, at Google vil kigge på det her. Det er jo også en dårlig brugeroplevelse. Dels kopiere de nogle annoncer fra Jobindex, men der er også nogle jobsøgere, der tror, de har søgt en stilling, men deres ansøgning når aldrig frem til virksomheden.”
Computerworld har efterfølgende modtaget en kommentar fra Google Danmark om sagen. Her udtaler søgegiganten at:
“Jobfunktionen i Googles søgemaskine blev skabt for at gøre jobsøgningen så enkel som muligt. Ved at samarbejde med forskellige jobudbydere kan vi gøre det nemmere for folk at finde mere relevant information i søgemaskinen og dermed også blive dirigeret til hjemmesider med jobannoncer, der er relevante. Enhver jobudbyder - stor eller lille - kan være med, og det kan give virksomheder øget trafik og jobmatch."
Kaare Danielsen er hovedaktionær i Jobindex Media, som ejer Computerworld,