Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Test: DJI Mini 3 Pro-dronen flyver under de fleste regler – og gør det sjovt at flyve med droner igen

De små droner på 249 gram er blevet meget bedre og lovgivningen mindre firkantet. Det giver mulighed for unikke flyveoplevelser og fotos. Læs anmeldelsen af DJIs nyeste drone her.

Der er et helt særligt sted, hvor virkeligt avanceret elektronik møder rigtigt sjovt legetøj.

Det er lige der, hvor digitale spejlreflekskameraer landede. Og lige der, hvor dronerne tog af for et par år siden.

Fælles for begge dele var, at der er tale om flere teknologier som kamerasensorer, software, GPS-chip, der pludseligt spiller optimalt sammen – til en pris, som er tilgængelig for mange købere.

Det skete for droner for et par år siden, hvor prisen og kvaliteten af blandt andet DJIs droner gjorde droneteknologien tilgængelig for en større målgruppe.

Mindre firkantet lovgivning

En af dem var undertegnede, som både fik købt en Mini 2, dens storebror Mavic 2 Pro og et drone-kursus for at få det nødvendige dronebevis.

For bagsiden af drone-underholdningen er en (nødvendig) regulering, som sikrer, at glade amatører ikke sender deres droner ind over lufthavne, redningshelikopteres landingspladser, ned i hovedet på fodgængere eller krænker privatlivets fred.

Heldigvis er reguleringen i Danmark over de seneste par år blevet en smule mindre firkantet i takt med, at de mindre droner er blevet stadigt bedre.

Således skal du for eksempel ikke længere 24 timer i forvejen skriftligt advisere den lokale politikreds om din fem-minutters flyvning på din villavej.

250 gram er den magiske grænse

Det gælder især de mindre droner på under 250 gram.

Under 250 gram kan lyde som unyttigt legetøj.

Men DJIs nyeste drone kaldet Mini 3 Pro er et rigtigt godt eksempel på, at du både kan få et stærkt kamera, et væld af sensorer, der advarer dig mod kollisioner, god stabiliseret 4K video i 60 fps, lang rækkevidde på senderen samt en flyvetid på over 30 minutter på en opladning.

Samtidig får du stadig DJIs fine software med til dronen.

Det betyder, at du kan sætte dronen til en række automatiske opgaver som at tage 180 eller 360-graders fotos (se eksempel på 360 her), flyve bestemte ruter for at lave sjove og flotte film samt lave optagelser som timelapse eller slow-motion.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mini 3 Pro er på alle måder en seriøs opgradering i forhold til forgængeren Mini 2, som også havde 4K video, men ringere kamera, rækkevidde og flyvetid.

Og værst af alt: Ingen advarsel om mulige kollisioner – noget som kostede denne tester flere propeller og et par farlige drops, når den lille og kvikke drone kolliderede med træer, grene eller husmure.

Og før du tænker: Det sker ikke for mig, så fik undertegnede adgang til en tidlig udgave af dronen med en firmware, der endnu ikke understøttede anti-kollisionssensorerne - og formåede at tage livet af en helt uskyldig Mini 3 Pro på blot 10 minutter.

Det er dyre lærepenge. For Mini 3 Pro koster cirka 6.500 kroner inklusive moms med almindelig sender og cirka 7.800 kroner med den gode og anbefalede smarte controller med skærm.

Køb crash-protection til når det går galt

Af samme grund vil vi anbefale dig at købe DJIs crash-replacement program.

Det kan kun gøres, når dronen registreres første gang og giver adgang til billig udskiftning, hvis uheldet er ude - bare du har den skadede drone.

En anden grund til, at det er vigtigt, er, at mens vægten på de 249 gram gør, at du kan flyve næsten overalt (download appen Droneluftrum fra Naviair for at sikre dig ,at du holder loven), så gør den lave vægt også din drone meget vindfølsom.

Så uanset hvor meget bedre Mini 3 Pro er blevet, så bør du ikke sende den op i for meget blæsevejr. Det er her, at de dyrere, stærkere og tungere (907 gram) droner som Mavic 2 Pro viser sit værd.

Artiklen fortsætter under billedet...

Og mens den lille Mini 3 Pro tager flotte foto, så kan de større droners oftest større kamerasensorer også tage skarpere og mere detaljerede foto - også selvom de formelt har færre megapixels.

Alt det ændrer dog ikke på, at Mini 3 Pro er en sjov og alsidig drone, som leverer flotte foto og film.

Dens vægt og utroligt nemme betjening gør den nem at tage med - og vægten gør, at den flyver under reguleringen i det meste af Europa.

Men husk: Følg altid reglerne som du kan finde på droneregler.dk, se om du må flyve med app´en Droneluftrum og se om vejret er til droneflyvning med app´en UAV Forecast.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering