Gave-givere afviser spam-anklager

Selv om gaven er utraditionel, er der alligevel tale om en gratis ydelse - adgang til prislister over billig elektronik, som man ellers skal betale for at se. Sådan betegner Evind.dk-ejeren sin gave-email, og han afviser, at man kan tale om spam. Forbrugerrådet fastholder, at det er det.

Man får rent faktisk en gratis gave, og der er ikke tale om spam.

Sådan lyder genmælet fra Michael Jensen en af ophavsmændene bag de to websider Evind.dk og Shopman.dk, som er kommet i søgelyset for en kampagne, hvor de lover gratis julegaver.

Gaven, som brugere af webstedet Evind.dk har kunnet sende videre til venner og bekendte, er en form for gavekort til den ydelse, som Shopman.dk lever af, forklarer han.

Shopman.dk er en slags varekatalog over produkter hos udenlandske webshops, som ifølge Shopman.dk kan erhverves til helt andre priser, end dem der gælder herhjemme.

Shopman.dks egen indtjening består i at opkræve et medlemsgebyr for at give adgang til disse favorable prislister, forklarer Michael Jensen.

- Det er værdien af denne information, der er gaven, siger han.

Det er ikke spam

Prisen for dette medlemsgebyr ? som gælder til ét indkøb af en vare til den annoncerede pris ? er 199 kroner, og heri består altså den gave, man kan sende videre.

- Det vi tilbyder er, at folk kan sende en gave til en ven. Det er ikke decideret reklame, siger Michael Jensen, når han skal forklare, hvorfor Forbrugerrådet tager fejl, når de kalder e-mailen en "oplagt overtrædelse af markedsføringslovens paragraf 6a", som ulovliggør spam.

Han forklarer, at han ofte oplever, at folk misforstår konceptet bag Shopman.dk og at det er derfor, Forbrugerrådet kommer med spam-anklager.

- Det er ikke uopfordret overhovedet. Vi har 85.000 tilmeldte på Evind.dk, som har accepteret at modtage vores nyhedsbrev. Og folk er meget tilfredse med tiltaget. Næsten alle af de 10.000, som har modtaget gavebrevet, har brugt det på Shopman.dk, siger Michael Jensen.

Men Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet, er stadig ikke imponeret. Hun påpeger samtidig, at gaven kommer med betingelser ? nemlig at man hverver nye medlemmer, og så på den måde får man bevæget sig uden for den oprindelige mailingliste, som har givet accept.

- Vennehvervning er som udgangspunkt lovligt, og man kender det jo fra avisabonnementer, hvor mange abonnenter får mulighed for at forære et abonnement væk. Men der gælder andre regler for e-mail, end for at sende et brev hjem til folk. Der gælder nogle særlige beskyttelser, og derfor er min vurdering fortsat, at spamreglerne er overtrådt, siger Anettte Høyrup.

Hun vil nu bede Forbrugerombudsmanden om at vurdere sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere