Ifølge en endnu ikke offentliggjort undersøgelse er de små og mellemstore virksomheder ofte meget uvillige til at fastansætte it-folk.
Dermed går de glip af en lang række muligheder for udvikling og fornyelse, mener lokalafdelinger i HK/Privat og Prosa, der har undersøgt 1.060 firmaer i Århus.
Det er særligt bygge- og anlægsbranchen, der ikke kan se fidusen. I stedet hyrer de mindre håndværksfirmaer og andre folk udefra, når de har brug for det.
Udnytter ikke potentialet
Det er dyrt i ekstra udgifter og fordi virksomhederne ikke formår at udnytte det potentiale, som it giver i forhold til udvikling af virksomheden og kunderne.
Men hvis man nu er tømrer, hvorfor i alverden skulle man så hyre en datamatiker?
- Det er en barriere, der skal overvindes, for der ligger et stort opgave i at få overbevist folk om det potentiale, siger Michael Tøttrup, faglig konsulent hos Prosa i Århus.
Han har været med til at udarbejde undersøgelsen, men kan ikke gå i detaljer med konklusionerne.
De skal først godkendes af Arbejdsmarkedsrådet i Århus, der har betalt undersøgelsen og som sammen med landets øvrige råd har til opgave at sikre, at virksomhederne på kort og langt sigt får den nødvendige arbejdskraft og som desuden skal afhjælpe og forebygge langtidsledighed.
Michael Tøttrup tror, at en løsning kan blive, at flere små firmaer går sammen og 'køber' en datamatiker.
- Mulighederne indenfor it ikke bliver udnyttet godt nok i de firmaer. Som det er nu, går denne type virksomheder kun ud og køber sig til it-kvalifikationer til de mest nødvendige opgaver, så der er et potentiale i udvikling, vurderer Michael Tøttrup på baggrund af undersøgelsen.
Michael Tøttrup tror, at det bliver de nyuddannede freelancere, der kan få fat i de små og mellemstore virksomheder, selv om han mener, at virksomhederne skyder sig i foden ved at købe dyre konsulent-timer.
- Vi har villet afdække markedet for helt nye it-jobs, og resultaterne kan bruges landet over, fordi vi har både store og små kommuner med i undersøgelsen, siger Michael Tøttrup.
Få it-folk, få job
Men indtil disse nye jobs bliver skabt, eller markedet får fyret op under kedlerne, går en stor gruppe datamatikere rundt uden job.
- Vi kan se, at ledigheden er stagnerende. Det er for tidligt at sige, om den er faldende, siger Michael Tøttrup.
Han fortæller, at ledigheden blandt datamatikere nu ligger på omtrent 10 procent, og Michael Tøttrup jubler ikke ligefrem. selv om det er langt fra de i alt 83,2 procent ledige nydimitterede, der var i juli.
- Vores efteruddannelsesprojekter hjælper, men når ikke ud til alle. De ledige, der ikke får et fagligt relevant tilbud om efteruddannelse, får det sværere, mener Michael Tøttrup.
Der er blandede budskaber om fremtidsudsigterne for uddannede it-folk, alt efter hvilken side af bordet, man sidder på.
Flere it-uddannelser melder om stærkt faldende optag, og mener, at der bliver mangel på de kvalificerede it-professionelle om få år.
- Ja, det er paradoksalt, men det hænger sammen med, at ledigheden har været så høj. Så kommer der færre ind på uddannelserne. Den slags virker med to-tre års forsinkelse, før uddannelserne har reguleret sig i forhold til markedet, vurderer Michael Tøttrup.
- Vi er da bekymrede, for selvom der kommer gang i hjulene igen, så er spørgsmålet, om der er jobs til dem, der har gået ledige i et stykke tid, siger han.