Godmorgen og velkommen indenfor til ugens sidste morgen-briefing inden Computerworlds tidlige nyhedsbrev bliver sendt på påskeferie. Men første skal vi forbi dagens korte it-nyhedsoverblik.
Bag tasterne er igen i dag Jakob Schjoldager.
Chipmangel giver voldsomt fald i nye biler
Antallet af indregistrerede biler tager et voldsomt fald. Det sker på grund af den massive mangel på blandt andet mikrochips.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i de første tre måneder af 2022 er blevet indregistreret 33.170 nye personbiler. Det er et fald på 28 procent sammenlignet med året før.
”Leveringsproblemerne for producenterne, der bl.a. skyldes forstyrrelser i forsyningskæderne, chipmangel og den aktuelle mangel på delkomponenter pga. invasionen i Ukraine, betyder dels, at de aktuelle registreringer er præget af handler indgået for ½-1 år siden, dels at de lange leveringstider sandsynligvis vil fortsætte,” skriver Danmarks Statistik om faldet.
Direktøren for en af verdens største bilproducenter Volkswagen sagde for nyligt, at han forventer vi skal forbi 2024 før der er rettet op på problemerne.
Nine vinder kontrakt for Erhvervsstyrelsen
It-konsulentvirksomheden Nine, der er en del af Trifork, har genvundet en kontrakt med Erhvervsstyrelsen.
Kontrakten løber i fire år og handler om videreudvikling og vedligehold af virk.dk, der er den indgang virksomheder bruger til det offentlige.
”Vi er rigtig glade for igen at have vundet opgaven med virk.dk, som alle danske virksomheder er i berøring med. Vi har arbejdet tæt sammen med Erhvervsstyrelsen i mange år og har stort kendskab til hele deres IT- landskab – ikke mindst Virk.dk universet, så det er næsten hjerteblod for os. Dertil kommer vores store erfaring med udvikling af brugervenlige løsninger kombineret med høj it-sikkerhed,” siger CEO i Nine, Jacob Strange i en pressemeddelelse.
Cyberkriminelle er særligt aktive i påsken
Det er allerede blevet påskeferie for mange danskere og efter arbejdstid i dag vil endnu flere stemple ud i helligdagene.
Men det betyder samtidig, at hackerne bliver endnu mere aktive. Det skriver it-sikkerhedsselskabet Check Point i en pressemeddelelse.
“Gennem de senere år har vi set, at cyberkriminelle i langt højere grad udnytter menneskelige faktorer, når de skal skaffe sig adgang til virksomheders netværk. Det er desværre ikke unormalt, at vi ser en større aktivitet fra hackerne op til ferier og helligdage. Ved for eksempel at anvende et påsketema, kan de udnytte brugernes fokus på denne højtid og lokke dem til at downloade ondsindede vedhæftninger, der indeholder malware,” siger fortæller Jan Johannsen, der er Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologies i Danmark i meddelelsen og tilføjer:
”Derfor opfordrer vi også alle brugere til at være meget opmærksomme på de emails, de modtager - selv hvis det ligner, at den kommer fra en betroet afsender.”
Nogle der særligt har udnyttet påsken til cyberangreb allerede, er botnettet Emotet. Ifølge en rapport fra Check Point er knap 10 pct. af alle danske virksomheder blev ramt af botnettet i marts og dermed er den største cybertrussel lige nu.
Meta tester salg af virtuelle vare i metaverset
Facebooks moderselskab Meta er gået i gang med at teste, hvordan selskabet kan sælge digitale vare i det såkaldte metaverse.
Det fortæller selskabets stifter og topchef Mark Zuckerberg, der tidligere har forklaret om Facebooks planer om at gå ind i metaverset.
Det skriver CNBC.
"Muligheden for at sælge virtuelle varer og få adgang til dem inde i verdenerne er en del af den nye e-handels ligning," siger Zuckerberg ifølge mediet.
I første omgang er der kun tale om en håndfuld udviklere i metaverset, der får mulighed for at teste deres salg af virtuelle varer.