Elon Musk er på godt og ondt en mand, der deler vandene, og han er ufatteligt godt nyhedsstof.
Så det er ikke sært, at Netflix hyrede to nogle af dokumentargenrens tungeste navne, da streamingtjenesten skulle have produceret og instrueret Return to Space, som lige har haft premiere.
Filmens rammefortælling er SpaceX’s Demo-2 mission i 2020, der – som første bemandede opsendelse fra USA i næsten 10 år – sendte to astronauter til den internationale rumstation.
Men Return to Space fortæller også hele historien fra dengang SpaceX bare var endnu en fiks Elon Musk-idé, der aldrig var mere end én fejlagtig opsendelse fra total fiasko og frem til nu.
Noget af det, der gør Return to Space særlig, er kombinationen mellem en grundlæggende spændende historie om den nok mest dynamiske organisation indenfor moderne rumfart og et portræt af grundlæggeren som både forretningsmand, entreprenør og menneske.
Sidstnævnte er ikke en rolle, man er vant til at se den meget mediedækkede Musk i.
For selv om han er ufatteligt dygtig til at skabe – undertiden uheldig – opmærksomhed om sig selv, så har de mange mediestunts det også med at skygge for det arbejde han udfører og de uomgængeligt spændende visioner, han har.
Return to Space er instrueret af ægteparret Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin, hvilket nærmest pr. definition gør den seværdig.
De stod senest bag den nervepirrende dokumentarfilm The Rescue – om redningen af et hold drenge i en oversvømmet hule i Thailand – samt den Oscar-vindende og mindst lige så svedfremkaldende Free Solo.
Sidstnævnte handler om klatreren Alex Honnold og hans godt 900 meter lange og rebløse klatretur op ad den lodrette væg El Capitan i Yosemite.
Har man bagefter mod på endnu mere bjerg, kan Vasarhelyis og Chins film ”Meru” for øvrigt også stærkt anbefales.
Men i Return to Space skal vi altså endnu højere op, og filmen er ret beset umulig at komme udenom, hvis man interesserer sig bare en smule for Musk, for rumfart eller for begge dele.
Titel: Return to Space / Kan streames på Netflix