Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Pandemien har vist os værdien af statistik og analyse.
Daglige opdateringer på smitteudviklingen har dannet værdifuldt grundlag for beslutninger omkring åbning og lukning af samfundet og andre vigtige beslutninger.
Det er dog ikke kun i en pandemikontekst, at dataanalyse giver et godt grundlag, men alligevel går det langsomt med integrationen, og der er fortsat for mange forbehold omkring brugen af analytiske værktøjer.
Set fra mit perspektiv er det ganske uforståeligt.
Jeg vil derfor gerne skyde med skarpt og adressere udfordringen direkte:
Lad os nu tage den læring, der blev så tydelig under pandemiens første år, ud i det videre samfund og integrere brugen at data og analyse i endnu højere grad. Både i offentlige og private virksomheder.
Det vil være til gavn for os alle.
Vi har enorme mængder data til rådighed og der er kæmpe potentiale for at bruge analyse til at forbedre vores processer, levere bedre services, optimere arbejdsgange og træffe beslutninger baseret på indsigt.
Så er det sagt!
Demokratisering er vejen frem
De bedste beslutninger er dem, der bliver taget på baggrund af fakta og indsigt.
Det kan data og analyser give, og med de mængder af data vi har og fortsat udvikler, er der rå mængder af indsigt, der blot venter på at blive analyseret.
Men det synes at strande på, at der aktuelt ikke er nok eksperter eller kompetencer til rådighed til at varetage de opgaver.
Data og analyse behøver imidlertid ikke være – og bør ikke være - forbeholdt de få eksperter, som vi med den nuværende arbejdsmangel inden for it har utrolig svært ved at skaffe.
Med de rigtige værktøjer kan avanceret analyse faktisk integreres ind i daglige arbejdsgange og beslutningsprocesser uden at vi behøver at belaste de få eksperter.
Dermed kan vi også demokratisere data og analyse.
Med andre ord skal vi etablere en platformstilgang, hvor eksperter bruges til det, de er bedst til, og hvor platformen hjælper med at sikre datakvalitet, sikkerhed, GDPR, responsible AI med mere – og så skal flere have enkle, anvendelige og relevante redskaber til at kunne arbejde med data og udlede indsigt. Det vil sige en demokratisering af data og analyse.
Men hvorfor er det så vigtigt?
Indsigt er guld værd
artner påpegede allerede i 2019 at "førende organisationer i alle brancher bruger data og analyser som våben i forhold til at være konkurrencedygtige”.
Samme sted forudsagde de, at ”i 2022 vil 90 procent af virksomhedens strategier eksplicit nævne information som et kritisk virksomhedsaktiv og analyser som en væsentlig kompetence”.
Et andet - måske næsten større - problem er, at mange virksomheder ikke gør nok eller optimalt brug af de data og indsigter, der foreligger.
En analyse, SAS Institute har foretaget, viser, at 42 procent af dataanalytikerne mener, at den indsigt, de leverer, ikke bliver anvendt af virksomhedens beslutningstagere.
Jeg gad godt se en analyse af, hvad der holder beslutningstagerne tibage. For data og analyse til beslutningsgrundlag har været efterspurgt – og nu er det der, optimeret og klar til brug.
Samtidig peger alt på, at tøver man meget længere, har toget forladt perronen. Det er allerede ved at sætte godt i gang.
Udnyt ressourcerne smartere
Samtidig mener 90 procent af de adspurgte dataanalytikere, at deres arbejde er mindst lige så værdifuldt - hvis ikke mere - nu end før pandemien.
Sådan burde det også være, hvis man skal tro hvad Gartner forudsagde, og hvad alle eksperter er enige om. Men det er fortsat langt fra en realitet.
Ser vi på den generelle digitalisering, ved vi, at mange planlagte projekter er skubbet i gang langt tidligere end forventet og at endnu flere nye undervejs har fundet frem til it-afdelingerne og dataanalytikerne.
Det lægger et uhørt stort pres på disse funktioner.
Heldigvis behøver det ikke være sådan. Mulighederne for at ændre på situationen er tilstede, så løsningen skal ikke opfindes.
Vi ved også, at vi ikke kan producere eksperter – endsige eksperter med fokus på data og analyse – hurtigt nok, men vi kan dele ud af muligheder og værktøjer til andre medarbejdere.
Fordelene ved at gøre det kan vise sig at vokse lige så hurtigt som datamængden.
Digitalisering, konkurrenceevne, bedre beslutningsprocesser og optimering hænger uløseligt sammen med demokratisering af analytics. Det er, hvad der er behov for, og hvad de fleste ønsker – så skal vi ikke bare komme i gang?
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.