Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Selv om 'Big Tech'-virksomhederne skal reguleres, kan vi stadig lære af dem

Klumme: I 2021 brugte de fem største amerikanske tech-virksomheder omtrent 1.000 milliarder kroner på forskning og udvikling. Og tallet vokser hurtigt. Alt andet lige må man have dyb respekt for denne vilje til innovation. 

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

”Der kan ikke være en digital verden, hvor demokratiet ikke har adgang”.

Sådan sagde Margrethe Vestager i forbindelse med, at to nye lovpakker om digitale services og det digitale marked med rekordfart (et år) er på vej gennem EU’s beslutningsmølle. De har kurs mod endelig vedtagelse til sommer og ikrafttrædelse et år senere.

Store ord som ”historisk” og ”demokratiets gensvar” er efter min mening berettigede, fordi EU’s guidelines kan sætte retning for hele verdens digitale innovation.

EU-lovgivningen har direkte adresse til Big Five (Amazon, Google/Alphabet, Facebook/Meta, Apple og Microsoft), som er gatekeepers for digitale markeder og platforme.

Til sammen investerede Big Five rundt regnet 1.000 milliarder kroner i forskning og udvikling i 2021 ifølge Bloomberg og tidsskriftet Economist (22. januar 2022).

Deres omsætning er tredoblet fra 2015 til 2020 og samtidig er investeringen i udvikling steget i en endnu højere takt.

Ja, der har også været mange negative effekter, men alt andet lige må man bøje sig i støvet for satsningen på digital innovation.

Novo Nordisk er lille og langsom

En lokal gigant som Novo Nordisk omsatte til sammenligning for 141 milliarder kroner i 2021 og brugte 18 milliarder kroner på forskning og udvikling i den ellers meget forskningsintensive medicinalindustri.

Der er både størrelse og hastighed til forskel, for selv succesfulde Novo Nordisk vokser i et meget lavere tempo end Big Five.

Den koncentration af innovationskraft og kapital hos Big Five må demokratiet nødvendigvis påvirke og sætte retningslinjer for.

At give bøder bagudrettet er ikke nok. Også selv om de aktuelle forslag taler om bødestørrelser på op til 10 procent af den årlige globale omsætning, hvilket er endnu mere signifikante end bødestraffen for at overtræde GDPR-reglerne.

Big Tech vil vokse videre, og reguleringen må nødvendigvis følge med og pege ind i fremtiden.

Innoverer Big Five?

Man kan med rette hævde, at alle innovationskronerne fra Big Five ikke fremmer verdens samlede innovation.

Når disse virksomheder over de sidste tre år har opkøbt omkring 110 firmaer, så sker det i lige så høj grad defensivt for at kvæle potentiel konkurrence.

Men som Economist slår fast, så er giganterne i indbyrdes benhård konkurrence.

Og deres historie handler om voldsomt imponerende innovation.

Deres succes bygger på at skabe fremtiden, og de køber op og innoverer for selv at skabe ”the next big thing” og ikke blive kørt over af en uforudset udvikling.

Frontløber-teknologi

Den udvikling, som Big Five har kurs mod med deres opkøb, patenter og forskning, er metaverse (en virtuel 3D-version af internettet), selvkørende biler, rumteknologi, sundhed, robotter, digital valuta og fintech.

Hver især har de en egen profil på innovationen, og de bruger mellem fem og 20 procent af deres forsknings- og udviklingsbudgetter på disse frontløber-områder.

Kunstig intelligens regnes i denne sammenhæng som allerede etableret teknologi. Vi taler om enorm digital innovation.

Jeg sætter pris på de muligheder, som innovationen tilbyder vores samfund, og jeg mener også, at den skal reguleres fra politisk side.

Samtidig er disse digitale giganter interessante fyrtårne, som også en SMV i Danmark kan lade sig inspirere af.

Vi kan faktisk skabe noget, hvis vi selv tør og vil. Ikke noget som ændrer verden, men som forbedrer vores egen forretning.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering