Artikel top billede

Din bil indsamler enorme mængder data: Men ingen ved hvad der indsamles og deles

Din bil høster meget store mængder data om både bilen og om dig, når du kører. Danske bilister er bekymrede over, hvordan deres data anvendes.

”Moderne biler indsamler i dag enorme mængder data. Ikke bare om bilerne, men også om bilisterne. Faktisk er bilindustrien en af dem, som høster flest data i verden.”

Sådan lyder det fra Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM, som netop har offentliggjort en stor undersøgelse om netop bilers data-indsamling.

Uklart

Bilerne høster ifølge FDM i dag både det, som FDM kalder for ‘uskyldige data’ om bilens tilstand samt de mere følsomme data om eksempelvis brug af bilernes infotainment-systemer og meget andet.

Men et af de store problemer er, at ingen rigtigt ved, hvad der bliver indsamlet hvornår.

”Vi ved, at der sker en stor indsamling af data i moderne biler. Men præcis hvilke data der er tale om, og hvordan bilproducenterne bruger og deler dem, er for forbrugerne umuligt at få indsigt i,” meddeler Dennis Lange på vegne af FDM.

Data indsamlet via infotainment-systemerne - som jo typisk er koblet sammen med brugernes telefoner - kan for eksempel omfatte kontakter, beskeder og opkalds-historik, lyder det fra organisationen.

Bekymrede

De danske bilister er da også bekymrede, viser undersøgelsen fra FDM.

Mere end 90 procent af de adspurgte i den fælles europæiske undersøgelse er således ret sikre på, at de ikke har kontrol over de data, som bilerne indsamler, mens 75 procent oplyser, at de aldrig har givet tilladelse til, at deres bil må dele data med andre.

Alligevel er bilisterne dog i ret stort omfang villige til at dele data med andre - blot det kan medføre nogle fordele som eksempelvis billigere forsikringer eller kørsels-optimering.

“47 procent af de adspurgte europæere svarer, at de er trygge ved at dele data med bl.a. bilproducenter, værksteder og forsikringsselskaber for at få adgang til services eller funktioner, blot de selv kan bestemme med hvem og hvilke data, der deles. 36 procent er villige til at dele data, så længe der ikke er tale om personlige data,” lyder det fra FDM.

Klarere lovgivning

Bil-organisationerne på tværs i Europa efterspørger nu klarere lovgivning på området.

De kræver, at reglerne kommer til at stå helt klart om samtykke samt om retten til egne data.

“Der er et stort potentiale i de data, nye biler genererer, og som kan gøre det nemmere og billigere at være bilejer. Men som forbrugerorganisation kan vi været bekymret for, at indsamlingen og brugen sker uden eller kun delvist med forbrugernes samtykke,” lyder det fra Dennis Lange.

Du finder hele undersøgelsen fra den europæiske bil-organisation FIA her.