Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Ib Kunøe køber yderligere 587.000 aktier i Atea / Europæisk cloudbranche sender bøn til Vestager / USA: Rusland kan ramme amerikansk chip-industri

Ib Kunøe køber yderligere 587.000 aktier i Atea. Europæisk cloudbranche sender bøn til Vestager. USA: Rusland kan ramme amerikansk chip-industri. Emotet rammer danske virksomheder.

Velkommen til ugens første morgen-briefing, som i dag er sammensat af ugens morgen-vært, Dan Jensen.

Ib Kunøe køber yderligere 587.000 aktier i Atea

Atea-formand og hoved-aktionær Ib Kunøe køber yderligere op i selskabet, som han i forvejen ejer en væsentlig del af.

Atea - der er børsnoteret i Norge - meddeler, at Ib Kunøe køber 587.000 aktier til 133,9 norske kroner per styk. Det svarer til en samlet pris på knap 78,6 millioner norske kroner eller godt 59 millioner danske kroner.

Med opkøbet ejer Ib Kunøe og det, der kaldes hans ‘nære forbindelser’ nu 30.836.140 aktier i Atea, hvilket svarer til 27,5 procent af aktiekapitalen.

Det gør Ib Kunøe til Ateas klart største aktionær.

Europæisk cloudbranche sender bøn til Vestager

Den europæiske cloudbranche vil have EU-kommissær Margrethe Vestager til at gribe ind i det arbejde, der for tiden pågår i EU med at klargøre den kommende digitale markedslov, Digital Markets Act.

EU vil med Digital Markets Act stille et rammeværk op, som skal regulere de såkaldte ‘gatekeepere’ til den digitale verden - altså primært de store amerikanske internet-virksomheder, som millioner af europæere anvendere.

Men cloud-branchen - her forenet af 40 virksomheder og brancheorganisationer - påpeger, at virksomheds-software som eksempelvis Microsoft 365 og Google Workspace - ikke er omfattet af loven.

Og det bør de være.

“Det betyder, at de såkaldte ”gatekeepere”, som i forvejen har en dominerende position på det marked, fortsat vil kunne operere med vilkår, som er besværlige og dyre for brugerne og dermed gør det sværere for danske og europæiske virksomheder at høste de mange fordele, som digitaliseringen giver mulighed for,” lyder det fra Jens E. Thorndal, direktør i Danish Cloud Community.

USA: Rusland kan ramme amerikansk chip-industri

USA’s regering opfordrer den amerikanske chip-industri til omgående at justere sin supply chain væk fra eventuel russisk afhængighed.

Rusland og USA er i clinch med hinanden lige nu, hvor USA truer med alvorlige økonomiske sanktioner, hvis Rusland invaderer Ukraine.

Og der er sandsynlighed for russisk genmæle mod amerikanske virksomheder, hvis konflikten eskalerer, lyder det fra USA - eksempelvis i form af blokering af komponenter og råvarer til USA.

Ifølge Techcet bliver 90 procent af den neon, der anvendes i den amerikanske chip-industri, leveret fra Ukraine, mens russiske virksomhed leverer omkring 35 procent af det palladium, som den amerikanske chip-industri anvender.

Emotet rammer danske virksomheder

Botnettet Emotet er for alvor på banen igen, meddeler sikkerhedsselskabet Check Point Research.

Selskabets målinger viser, at 17,7 procent af de danske virksomheder blev ramt af Emotet i januar.

Det gør ifølge Check Point botnettet til “den største cybertrussel mod danske virksomheder.”
“Danske virksomheder har i januar oplevet et massivt pres fra Emotet, hvilket også afspejles i antallet af virksomheder, der har været forsøgt ramt. I december var det blot fire procent, og nu er det tal altså steget til 17 procent. Det er en meget høj andel, og vi har ikke før oplevet, at Emotet har været så udbredt i Danmark,” fortæller sikkerhedschef i Check Point, Niels Zimmer Poulsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere