I gamle dage krævede det ikke det vilde skærm-kendskab at købe sig en ny fladskærm til skrivebordet.
Man skulle forholde sig til størrelsen og opløsningen.
Var man lidt mere nørdet, kunne man gå op i, hvad type panel der lå i skærmen, den var afgørende for hvor gode farver og kontrast der fulgte med lærredet.
Men i takt med udviklingen er skærme begyndt at byde på højere, variable frekvenser, udvidede farverum, ekstra høj dynamik og meget mere.
I al den forvirring har HDMI-standarden, været en rettesnor, der indikerer hvad skærmen kan. Har man blot den nyeste version 2.1 har man sikret sig en skærm, der kan understøtte de nyeste features.
Det viser sig nu, at så simpelt er det slet ikke, for standard lægger op til slør, endda fusk med hvad den byder på.
Ikke retvisende
Hidtil har HDMI 2.1 været garantien for, at ens skærm kunne understøtte både 4K og 8K opløsninger, farvedybde og HDR-dynamik samt ekstra høje frekvenser, eksempelvis 4K ved 120 Hz med 10-bits farver og HDR.
Det ligger i selve standarden.
Entusiast-mediet TFTcentral gør dog opmærksom på, at netop HDMI 2.1 prædikatet ikke er en garanti for, at standarden understøttes.
En skærm som Xiaomis ’Fast LCD Monitor 24.5” 240 Hz version’ er opgivet til at understøtte standarden, men viser sig kun at tilbyde understøttelse af HDMI 2.0 funktioner.
Mediets undersøgelse viser dog, at Xiaomi ikke bryder med mærkningen til trods for, at standarden ikke er mødt.
Tvivlsom certificering
Den misvisende mærkning er, dog ikke en fejl, fremgår det af mediets korrespondance med organisationen bag mærkninger, HDMI Licensing Administrator.
Heraf fremgår, at HDMI 2.1 ikke blot dækker over enheder, der efterlever version 2.1 af kravene.
Enheder med HDMI 2.0 evner kan også få HDMI 2.1 mærkatet, da HDMI 2.0 er blevet rullet ind i HDMI 2.1.
For at få vished om, at ens enhed understøtter en given HDMI 2.1 feature, henvises det til at man i stedet slår den enkelte feature op på produktarket, lyder det.
En melding, der sår tvivl ved certificeringens brugbarhed.