Mens fildelingsnetværk som Kazaa og Napster har fået masser af opmærksomhed og spalteplads, er et andet fildelingssystem i al stilhed vokset til voldsomme proportioner. Det skriver Reuters.
Hvis man skal tro den britiske webanalysevirksomhed Cachelogic, står tjenesten Bittorrent nemlig for en tredjedel af al nettrafik i verden, og den bruges både til legitime og ulovlige formål.
Bittorrent fungerer som et fildelingsnetværk, men har ingen central server og er ikke afhængig af, at man henter et specielt program, som det for eksempel er tilfældet for Kazaa.
Henter programbid
Fildelingen foregår ved, at man henter en såkaldt "torrent", som er en strøm af bits, som derefter går i gang med at samle andre fil-dele fra det ønskede materiale fra andre brugere.
Jo flere, der henter samme fil på samme tid, jo hurtigere går det.
Dermed opstår der en form for midlertidigt netværk, som ifølge Reuters forsvinder uden spor, når filen er hentet. Det gør det ekstra svært for antipirat-organisationer at påvise, at man har brugt fildeling til at hente materiale ulovligt.
Tjenesten er især blevet populær som distributionsmetode for eksempelvis de nyeste episoder af populære tv-programmer fra betalingskanaler, men bruges også i vidt omfang som distribution for legitime programmer, eksempelvis gratis Linux-software.
Men såvel den amerikanske plade- som filmindustri advarer dog brugerne mod at tro, at de vil kunne slippe under myndighedernes radar.
Fortsætter kreativiteten
- Vi vil blive ved med at være teknologisk kreative i forhold til, hvordan vi laver vores film og i vores målrettede jagt på dem, som stjæler dem, siger chefen for anti-piratindsatsen i den amerikanske filmbranche, John G. Malcolm, til den amerikanske nyhedstjeneste Knight Ridder.
Bittorrent, som er open source-baseret, er opfundet af den 28-årige Bram Cohen fra Seattle, som insisterer på, at han intet har at gøre med de websider, som udnytter teknologien til at udbyde ulovlige filer.