Artikel top billede

Bog: Engagerende dansk fortælling om både det allerstørste og det allermindste

"Naturvidenskaben genfortalt – Fra universets fødsel til livets mindste dele" tager sit stof alvorligt og gør det nemt for læseren at blive begejstret.

Albert Einstein var mægtig gode venner med Niels Bohr, men blev aldrig rigtig glad for danskerens kvanteteori.

Primært fordi kvanteteorierne introducerede en uforudsigelighed, som Einstein fandt decideret urimelig: ”Gud er udspekuleret, men han er ikke ondskabsfuld!” som han udtrykte det.

Det er den slags historier, der er er med til at gøre den helt nye bog Naturvidenskaben genfortalt – Fra universets fødsel til livets mindste dele til en fornøjelse at læse.

De to forfattere – Information-journalisterne Johanne Pontoppidan Tuxen og Mikkel Vuorela – har sat målet højt.

For hvordan kan man med nogen ret påstå, at det er muligt at beskrive et så usandsynligt komplekst emnefelt på 422 sider?

Imidlertid gør de ikke blot et hæderligt forsøg, men lykkes også med at nå hele vejen rundt. Fra det allerstørste til det allermindste.

Det er tydeligt, at bogen bygger på en længere artikelrække, og det er et godt udgangspunkt. Kapitlerne er afgrænsede og får ikke lov at lide af det vokseværk, som selv populærvidenskabelige fagbøger med alt for meget på hjerte ofte lider af. For hvor skal vi trække grænsen? Kan vi virkelig stoppe her eller er vi nødt til lige at fortælle lidt mere?

De spørgsmål fornemmer man, at forfatterne har fået skarp redaktionel bistand til at afklare, og det gør det nemmere at følge med og holde tungen lige i munden. Hvilket undertiden er nødvendigt.

Hvert enkelt kapitel bygger på en kombination mellem videnskabshistorie og et antal interviews med eksperter, der helt oplagt har taget sig tid til at fortælle.

Derfor veksler den mellem engagerede nutidige forskere og beskrivende fortællinger, der puster liv og menneskelighed i videnskabshistorien.

Som nu med beretningen om den piberygende Bohr, der kaster grus i Einsteins tro på universel fairness.

På den måde kommer Naturvidenskaben genfortalt – Fra universets fødsel til livets mindste dele hele vejen rundt om universets mørke stof, masseuddøen, klimaforskning, cellebiologi, genteknologi og meget, meget mere. Undervejs møder man nogle af de bedste danske forskere og formidlere – samt et par forfattere, der tager både dem og deres arbejde alvorligt.

Men bogen er ingen endelig facitliste.

For vi hører også om meget af det, vi ved, at vi endnu ikke ved. Det giver både det lange perspektiv, et godt øjebliksbillede af, hvor langt naturvidenskaben er nået – og hvor der endnu er meget at give sig i kast med.

Det gør den til en solid platform at stå på, hvis man som ikke-ekspert vil navigere lidt mere sikkert i diskussioner og nyheder om alt fra corona og vacciner til klimaforandringer og biodiversitet.

Naturligvis er der meget mere at fortælle end det, man finder på bogen sider. Men så er her også en god litteraturliste til videre studie af præcis det emne, man måtte brænde særligt varm på.

Så alt i alt er Naturvidenskaben genfortalt – Fra universets fødsel til livets mindste dele et rigtig godt bud på en julegave til alle, der interesserer sig bare en lille smule for, hvordan livet, universet og alt det andet midt i mellem er skruet sammen.

Titel: Naturvidenskaben genfortalt – Fra universets fødsel til livets mindste dele

Forfattere: Johanne Pontoppidan Tuxen og Mikkel Vuorela