Filmbranchen går nu sine kolleger i musikbranchen i bedene og begynder at anlægge retssager mod personer, som mistænkes for at hente film ulovligt via fildelingstjenester på internet. Det skriver The Washington Times.
Ifølge en pressemeddelelse fra den amerikanske filmindustri, Motion Picture Association of America, vil man fra den 16. november sende en række sagsanlæg ud.
Den amerikanske lovgivning giver hjemmel til at søge om mere end 150.000 kroner i erstatning for hver film, der er hentet ulovligt, og tæt ved en million kroner, hvis man kan bevise, at handlingen er begået med bevidst overlæg.
- Folk, som stjæler vores film, tror de er anonyme på nettet og ikke vil blive holdt ansvarlige for deres gerninger. De tager fejl. Vi ved, hvem de er, og vi kommer efter dem, som disse sager vil bevise, siger præsidenten for filmbrancheforeningen, Dan Glickman, til avisen.
Filmindustrien estimerer, at illegale kopier, hvor brugeren kopierer eksempelvis en DVD eller et videobånd, koster branchen 20 milliarder kroner om året.
Man har ikke nogen tal på, hvad internet-pirateri koster filmbranchen.
Sagsanlæggene vil dog koncentrere sig netop om fildelere og ikke kopisterne.
Filmbranchen lægger sig med sagsanlæggene tæt op af musikbranchen, som i USA har lagt sag an mod knap 6.000 enkeltindivider for fildeling.
I modsætning til musikbranchen kan filmbranchen dog fremvise gode væksttal, og i græsrodsbevægelsen Electronic Frontier Foundation mener man ifølge The Washington Times, at man hellere skulle koncentrere sig om at få skabt teknologier, der gør det muligt at hente film på legal vis.
Selvom jagten på filmpirater et nyt fænomen i USA, har den danske Antipiratgruppen i flere år sendt erstatningskrav til danskere, som deler ophavsretsbeskyttede film over nettet.