Artikel top billede

Bog: Ritualer og fællesskab som bud på et lidt bedre liv

I How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion giver psykologiprofessor den videnskabelige forklaring på, hvordan myter og riter giver mennesker mod på at holde hovedet oppe – uanset om de tror på, at den guddommelige kraft er han, hun eller hen.

Den tyske filosof Friedrich Nietzsche erklærede som bekendt, at Gud er død, og det har mange så diskuteret indædt lige siden.

Men hvad enten man tror på det ene eller det andet eller slet ikke, så har talrige undersøgelser dokumenteret, at religiøse mennesker i snit lever længere og er mere tilfredse med tilværelsen end dem, der ikke er det.

Det skyldes dog ikke, at ateister er særligt udsat for at få tordenkiler i hovedet. Men snarere, at religion byder på en kombination af fællesskab, overgangsriter, idéen om et større formål, en lidt sundere levevis og større taknemmelighed for overhovedet at være til.

Så kan man drage fordel af den viden, også selv om man ikke tror på en højere magt? Det mener psykologi og universitetsprofessor David DeSteno, der midt i september udgav bogen How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion.

Bogen kortlægger, hvordan alt fra gennemorganiserede religioner til myter og riter hos stammefolk hjælper mennesker med at sætte tilværelsen i faste rammer. Men også, hvordan ikke-troende drager fordel af dén viden.

Hvilket kan være med til at modvirke den stress, depression og modløshed, der rammer mange mennesker. Særligt hvis de føler, at der mangler andre formål med tilværelsen end en smuk og velfungerende krop, den næste lønudbetaling, en større bil eller lidt mere sol på ferien.

Mange moderne samfund har et temmelig anstrengt forhold til religion, og det er David DeSteno udmærket klar over.

Derfor er Religion er - How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion heller ikke en bog for dem, der mener at have fundet meningen med det hele og savner en stor hammer at slå naboen og alle andre vantro djævle i hovedet med.

Bogen er snarere et bud på, hvordan religion gennem årtusinderne har vist sig at være et særdeles effektivt psykologisk værktøj, der bl.a. gør mennesker i stand til at stå op om morgenen uden at få øjeblikkelig trang til at kaste sig under dynen igen og give pokker i det hele.

Washington Post har for øvrigt bragt et udmærket interview med forfatteren, hvor han uddyber sine synspunkter – det kan man læse her.

Titel: Religion er - How God Works: The Science Behind the Benefits of Religion / Forfatter: David DeSteno




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel