Sidste år lancerede B&O pladespilleren Beogram 4000c, hvor du for 75.000 kroner kunne købe en fuldt istandsat og moderniseret udgave af den klassiske pladespiller.
I alt 95 enheder i serien af Recreated Classics blev udbudt til salg, og ifølge Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager for Classics & Product Circularity hos Bang & Olufsen, har de alle fundet et godt hjem hos entusiaster.
Og mens en renoveret pladespiller til 75.000 kan lyde som en gimmick, er de 95 eksemplarer ifølge Mads Kogsgaard Hansen en del af en større plan for den snart 100 år gamle design-drevne elektronikvirksomhed.
”Beogram 4000c var en interessant øvelse. Det gav os nogle indsigter i, hvordan man via modularitet i designet kan gøre det muligt at tage den oprindelige aluminium, fragte den til vore fabrik i Struer og genbearbejde den, så den får ny finish og ligner et nyt produkt," fortæller Mads Kogsgaard Hansen.
Vil ændre på værdiopfattelsen af elektronik
”Vi lærte også, at bare fordi et produkt er brugt, så er det ikke uinteressant. Vi solgte pladespillerne til 75.000 kroner stykket - og det gjorde vi bevidst, fordi vi ville ændre på værdiopfattelsen af elektronik. Det var et ekstremt tilfælde, men hele pointen er, at ting kan blive relevante og værdifulde, sel vom de er brugte,” fortæller Mads Kogsgaard Hansen.
Han tilføjer, at han håber, at køberne ser 4000c som en investering, som måske kan blive mere værd på sigt.
Ud over at renovere udseendet, benyttede B&O også lejligheden til at udskifte dele af indmaden på pladespillerne, sådan at den mere end 40 år gamle pladespiller nemt kan tilsluttes en moderne højttaler.
Artiklen fortsætter under billedet...
Du kan spare 37.000
Ligger du imidlertid selv inde med en ældre Beogram 4000, 4002, 6000 eller 4004, kan du slippe med 38.000 kroner i stedet for de oprindelige 75.000 kroner.
Til den pris henter B&O eller en af selskabets partnere dit udstyr i hjemmet, opgraderer og renoverer afspilleren, og bringer den hjem til dig igen.
Skal det være lidt mere moderne og fremadrettet, fremhæver Mads Kogsgaard Hansen den nyere Beosound Level højtaler, som er bygget til kunne opdateres og opgraderes i fremtiden.
”Fra begyndelsen har vi arbejdet med en produktarkitektur, der betyder, at kun 50 procent af Levels processorkraft bliver brugt fra dag ét. Det giver nogle muligheder for, at vi kan arbejde med de øvrige 50 procent over årerne og dermed tilpasse Level til de muligheder, der er med nye forbindelser eller streamingtjenester.”
Vil ikke kun spille på nostalgi
Og netop Level viser ifølge Mads Kogsgaard Hansen, at B&O ikke bare trækker nostalgikortet og hænger fast i fordums mahogniklædte storhed:
"Den fælde vil vi netop ikke ryge i. Derfor kalder vi det, som vi gør, for Recreated Classics: Vi tager noget, som er originalt, og så genskaber vi det og giver det et nyt liv på en stilfuld måde. Det er der ikke så mange, der kan slippe afsted med.”
”Beogram 4000c var et koncept. Men Level et produkt. Det er her, vi bygger evidens op for at vise, at det kan lade sig gøre. Og at vi kan bygge det op i større skala. Jeg kan ikke pege på så mange andre i industrien, som kan gøre det samme som os med at få klassikere ind i en ny kontekst. Det skal være alt andet end nostalgi.”
”Efter vi er gået ud med pladespilleren, så sker det i hvert fald en gang om måneden, at der er en forbruger, der ringer til mig og siger, at vedkommende har et eller andet Beomaster-system derhjemme, som man ikke nænner at smide ud. Om vi ikke kan gøre noget ved det."
"Jeg ved godt, at det ofte er klassiske designs, som rammer folk i hjertet. Det vil vi gerne hylde, og det er vil stolte af. Men vi skal bringe det videre."
"Men jeg tror, at når vi får sat det i system, så vil jeg gerne skalere de har ting. For der er nogle forretningsmuligheder, hvis vi kan gøre det på den rigtige måde.”