Et af verdens mest downloadede programmer giver hverken adgang til chat eller fildeling. Det er et 3D-program til at indrette familiens nye drømmekøkken med, og det er ikke udviklet i Silicon Valley, men i Vejle.
Den svenske møbelgigant Ikea's gratis-program, som kan hentes på websiden Ikea.se, downloades hvert niende sekund. Det er oftere end Acrobat Reader og MS Messenger.
Vejle-virksomheden Runtime, som for to år siden blev overtaget af canadiske Geac, er blevet en god lille guldgås i softwareselskabets fold.
Til trods for Ikea-programmets popularitet står møbelbranchen kun for cirka 10 procent af omsætningen i selskabet med 35 danske ansatte.
Modebranche under tidspres
I stedet skal man tænke tasker, sko, tøj, for Geac Runtime leverer stort set alt den software, som tekstil- og modebranchen benytter, ud over ERP. Det har givet kunder med navne som Lee, Wrangler og Dansk Supermarked.
Det er programmer til design, produktudvikling, samkøring af kollektioner, butiksindretning og meget mere.
- I tekstilbranchen sender man ofte mellem 12 og 14 kollektioner ud om året, så der er hele tiden deadlines og ting, der skal koordineres. Hvis brugen af systemerne kan presse en ekstra kollektion ind om året, så er den tjent ind, siger den nordiske salgsdirektør Steen Wæver Poulsen.
Han tilsiger selv Geac Runtimes succes med et strengt fokus og det held, at tekstilbranchen i modsætning til en række andre brancher har erkendt, at det ikke gavner kerneforretningen at have store og dyre it-afdelinger.
- Vi har fat i en god niche, og så har vi holdt en meget hårdhændet produktudvikling. Det betyder, at alt er standardløsninger, så en lille enmands-virksomhed får nøjagtig den samme kerneapplikation, som hos de store producenter. Og det er måske vores allerstørste succes, siger han.
Går efter de store amerikanske kunder
Siden overtagelsen i 2000 har selskabet fået etableret salgsenheder i fire europæiske lande samt i Asien, USA og Australien. Selskabet satser nu helhjertet på det endelige gennembrud på det amerikanske marked.
- Det er helt klart USA, som vi sigter på nu. Vi har en håndfuld kendte kunder inklusive sko-mærket New Balance, men vi går efter de helt store. For hvor en stor dansk kunde som Dansk Supermarked måske køber 100 licenser, vil en kunde som Levi's i USA, som vi sigter efter, ville skulle bruge omkring 4.000, siger han.
Steen Wæver Poulsen har da også store forventninger til en række forestående messer i modebranchen i USA, hvor Geac Runtime er hovedtaler. Samtidig har man etableret kontor på det ultra-fashionable Sixth Avenue i New York City.
- Vi skulle da være nogle slemme skarn, hvis vi ikke er i stand til at udnytte det, siger salgsdirektøren.
Til gengæld har man i Geac erkendt, at man skal holde sig til det, man kan. Derfor blev fokuset på at sælge koncernens ERP-systemer i selskabet Geac Nordic skrinlagt tilbage i slutningen af 2002.
Selv om Geac Runtimes omsætning og indtjening formummes i det canadiske moderselskabs regnskaber, understreger Steen Wæver Poulsen, at selskabet har bidraget endog meget positivt til de plus-regnskaber, som det Nasdaq-noterede Geac har leveret i de seneste tretten kvartaler.
Geac omsatte på koncernniveau for 2,6 milliarder kroner i 2004, hvor softwarelicenssalget steg med 32 procent. Selskabet tjente 334 millioner kroner sidste år, nøæsten en fordobling af resultatet fra året før.