Guten freitag 😎
Her kommer ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.
Igen i dag er det din nyhedssnedker Jacob Wittorff, som her i de tidligere morgentimer sidder klar til at høvle dagens første nyhedsoverblik afsted til dig.
Vi lægger ud med historien om, at chipkrisen nu også kan skabe problemer for danskere, der er på jagt efter en ny bil.
Chipkrise skaber problemer for danske bilkunder: Risiko for ventetid på drømmebilen
Den globale mangel på computerchips betyder, at der i øjeblikket kan være længere leveringstider på en række populære biler.
Det skriver FDM’s medlemsmagasin Motor.
Manglen på chips betyder blandt andet, at Volvo, Ford, Renault, Suzuki og Fiat/Jeep i perioder har måtte trække stikket på samlebåndene hos en række af deres bilfabrikker, og helt konkret viser en rundringning fra Motor, at blandt andet Volkswagen, Toyota samt Citroen og Peugeot i øjeblikket mærker, at chipkrisen skaber leveringsproblemer.
Apple giver indrømmelse til app-udviklere
Gennem de seneste år har Apple ligget i krig med en række små og store selskaber, der mener, at Apple misbruger sin dominerende position ved at tage en kommission på 30 procent af de fleste salg på App Store.
Men nu er Apple klar til at give indrømmelser, og selskabet vil i fremtiden tillade, at såkaldte reader-apps, som blandt andet tæller apps, der sælger adgang til e-bøger, film og musik, nu kan linke fra App Store til virksomhedernes egne hjemmesider med kunderegistrering.
Store selskaber som Netflix og Spotify er omfattet at de nye regler, og det betyder, at selskaberne på denne måde får mulighed for at omgå Apples krav om at få 30 procent af abonnementsbetalingen, når der tegnes abonnement via App Store.
De nye regler træder i kraft i næste uge.
Dansk software med Maersk-rødder kan hjælpe skibe CO2-reduktion
Det danske it-selskab Zeronorth kan via algoritmer hjælpe skibe over hele verden med at reducere CO2-udslippet.
Det skriver Børsen.
Selskabet blev født som et internt it-projekt hos Maersk Tankers, men er nu blevet udklækket som en selvstændig virksomhed.
Selskabets software Optimise bliver ifølge Børsen brugt af olie- og tørlastrederier til at finde de mest effektive ruter, og indtil nu har 1500 skibe høstet samlede besparelser for 50 millioner dollar og reduceret co2-udledningen med 100.000 ton drivshusgasser.
“Det er en del bedre end forventet, og kunderne er glade for det. Nu har vi omkring 3-5 procent af det samlede trampmarked (fagudtryk for produkttank- og tørlastrederier, red.), og det skal vi gerne fordoble hvert år,” siger Søren C. Meyer, administrerende direktør i Zeronorth, til Børsen.
Microsoft-partneren Consit Gruppen køber it-firmaet Sagio
Sagio, der udvikler løsninger til betaling, print og ID, er blevet opkøbt af Consit Gruppen.
Det oplyser de to selskaber i en pressemeddelelse.
Consit Gruppen er en Microsoft Gold Partner og består i forvejen af datterselskaberne Dynateam, Global Solutions 365, Easyflow Agency, IVIN Analytics og Nordic NDC.
”Sagio passer derfor utrolig godt ind i vores struktur, hvor hvert datterselskab er specialister indenfor deres specifikke område, men samtidig er en del af et samlet digitalt hus, hvor løsninger og kompetencer komplementerer hinanden. Vi har allerede identificeret mange spændende synergier som bliver til stor gavn for vores fælles kunder,” siger Morten Skovby, administrerende direktør i Consit Gruppen, ifølge pressemeddelelsen.
Consit Gruppen har til huse i Albertslund på den københavnske vestegn, og efter planen skal Sagio nu flytte ind i det nye moderselskabs domicil.
Forbruger vinder sag over teleselskab: Må ikke binde kunde ved opgradering
En bredbåndsudbyder har i Teleankenævnet tabt en sag, hvor en forbruger fik medhold i at udbyderen ikke må binde forbrugeren i yderligere seks måneder i forbindelse med en opgradering.
Det skriver Konkurrence og Forbrugerstyrelsen på sin hjemmeside.
I den konkrete sag opgraderede forbrugeren sit bredbredåndsabonnement fra 50 gb til 250 gb, og da forbrugeren to måneder efter opgraderingen ville opsige sit abonnement, krævede udbyderen at forbrugeren betalte abonnementet indtil den nye bindingsperiode var udløbet.
Teleankenævnet vurderede i det tilfælde, at en ny seks måneders bindingsperiode var for meget, og derudover vurderede Teleankenævnet også, at forbrugeren ikke var blevet informeret godt nok om den nye bindingsperiode.
Trommespillende Simcorp-chef elsker hård rock
Simcorps nye topchef Christian Kromann, der havde første dag på jobbet i går bruger en del af sin fritid på at spille trommer, og det er især den hårde rock, der kan få ham til at finde trommestikkerne frem.
Det fortæller han til Finans.
”Jeg kan godt lide at spille rigtig hård rock på trommer. Der er ikke meget tid til det, men det er en fed måde at slappe af på. Det er svært at tænke på arbejde, når man spiller trommer,” siger han.
I artiklen oplyser han desuden, at han godt kan lide at lytte til Foo Fighters og AC/DC, men det er uvist om det er det, som han forstår ved ”rigtig hård rock.”
Christian Kromann kom for to år siden til Simcorp som driftsdirektør, og nu overtager han altså posten som administrerende direktør, som Klaus Holse indtil nu har bestridt i knap et årti.
Læs Computerworlds interview med Christian Kromann her.
Om dagen i dag: Ebay bliver grundlagt
Det amerikanske auktionswebsite eBay går under navnet AuctionWeb i luften den 3. september 1995.
Selskabet er stiftet af Pierre Omidyar, der i dag er mange-milliardær, og det var ham selv, der solgte den første produkt på eBay. Det var en laserpen, som var gået i stykker to uger tidligere, og som han egentligt bare satte til salg for at teste siden.
Alligevel kunne eBay-stifteren til sin store overraskelse se, at den blev solgt for 14,83 dollar til en canadisk mand ved navn Mark Fraser, der mente, at han kunne spare penge ved købe en ødelagt laserpen og reparere den.
Herhjemme kom eBay på alles læber, da selskabet i 2008 købte Den Blå Avis for 2,1 milliarder kroner. I sidste sommer blev DBA dog overtaget af Adevintam, der er et datterselskab til Schibsted.