Godmorgen og velkommen til tirsdagens udgave af Computerworlds morgen-briefing.
Her til morgen skal vi blandt andet en tur forbi bitcoin-kursen, NFT'er og en oversigt over de største sikkerhedstrusler mod din smartphone.
Det er endnu engang Rasmus Ginman, der sammensætter det tidlige nyhedsoverblik fra it-verdenen.
Rigtig god læselyst.
Betalingsgiganten Visa køber NFT til 150.000 dollar
Den amerikanske betalingsvirksomhed Visa er hoppet med på NFT-bølgen.
Selskabet har nemlig købt de digitale rettigheder til et såkaldt "CryptoPunk"-værk for 150.000 dollar, hvor betalingen sker i form af kryptovalutaen Ethereum.
Købet er en såkaldt NFT (Non-fungible token), hvor køberen overtager rettighederne til et digitalt aktiv - lidt som at eje fysiske kunstværker blot i den digitale sfære.
"Vi tror, af NFT'er kommer til at spille en vigtigt rolle for fremtidens detailhandel, sociale medier, underholdning og onlinehandel," siger Cuy Sheffild, chef for kryptovaluta hos Visa ifølge CNBC.
Køb og salg af NFT'er har taget fart det seneste år, hvor disse kunstværker sælges for millioner af dollar.
Eksempelvis har Twitter-stifteren Jack Dorsey eksempelvis solgt sit allerførste tweet på det sociale medie for 18 millioner kroner.
Bitcoin runder 50.000 dollar igen
I løbet af mandag eftermiddag kravlede Bitcoin-kursen yderligere op og passerede 50.000 dollar, svarende til 316.000 dollar.
Det er første gang siden maj måned, at kursen har været helt deroppe, skriver CNN.
Tilbage i april måned ramte Bitcoin dog den foreløbige rekordkurs på 65.000 dollar.
Siden da er kursen svunget frem og tilbage. Det midlertidige lavpunkt var i juli, hvor kursen endte på 30.000 dollar.
Siden juli 2021 df flere forskellige kryptovalutaer dog steget ret kraftigt.
Ifølge CNN findes årsagen i, at flere tech-giganter og andre store organisationer har tilkendegivet deres støtte til de digitale valutaer offentligt, hvilket har fået kurserne hos blandt andet Ethereum og Cordano til at stige meget.
Her er de fire største sikkerhedstrusler mod din telefon
Uanset om man bruger Apple IOS, Googles Android eller et helt tredje styresystem, så er der altid risiko for, at ens smartphone kompromitteres.
Sådan lyder konklusionen fra it-sikkerhedsselskabet Bitdefender, der har lavet en opgørelse over de fire største trusler mod mobiltelefonen.
1. Stalkerware: "Er en del af den såkaldte spyware-familie, der er software, som bruges til at udspionere en bruger via deres telefon. Begrebet stalkerware så dagens lys, da hackere begyndte at bruge kommercielt spyware til at stalke deres partnere."
2. Phishing: "Langt de fleste har i dag set et forsøg på et phishing-angreb. Det er en besked, der bliver sendt til dig, hvor du bliver bedt om hjælp, får at vide, at du har vundet en præmie eller på anden måde opfordres til at gøre noget med det samme."
3. Offentligt tilgængelig wifi: "Det er relativt nemt for en ondsindet aktør at sætte et falsk wifi op i det offentlige rum, som efterligner et legitimt wifi. Skulle du komme til at bruge det falske wifi-netværk, vil du ikke opleve nogen forandringer, men til gengæld vil vedkommende, der har narret dig, kunne følge dine handlinger på netværket."
4. Falske apps: "Bitdefender har set et øget antal apps, der udgiver sig for at være populære apps, som f.eks. antivirus eller ad-blokkere, som dog i stedet installerer malware på din telefon – ofte uden at du ved det." oplyser Bitdefender
It-afdelinger kæmper med udbrændte medarbejdere
Flere it-afdelinger døjer med udbredte og stressede medarbejdere.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af VMWare med det mundrette navn Global Incident Response Threat Report.
Udover at vise, at de cyberkriminelle bruger stadigt mere sofistikerede metoder, tager rapporten også temperaturen på it-medarbejderne, der er ansvarlige for at håndtere og stoppe cybertruslerne.
Her er det altså majoriteten, der kæmper med stress og psykiske problemer på grund af øget pres på arbejdet.
51 procent af respondenterne oplyser, at de følte sig ekstremt stressede eller udbrændte i det seneste år, og 65 procent har til og med overvejet at sige deres arbejde op, viser undersøgelsen.
"Udbrændthed er et stort problem i it-afdelingernes såkaldte 'incident response teams', da de bliver mødt af en stigende mængde cybertrusler, der tilmed bliver mere sofisterede og målrettede end før. Det skaber et usundt arbejdsmiljø," siger Rick McElroy, Principal Cybersecurity Strategist hos VMware.