Velkommen til onsdagens morgen-briefing fra Computerworld.
Din morgen-vært på denne 4. august er Alexander Haslund.
Lad os komme i gang.
Jeff Bezos vippet af pladsen som verdens rigeste
Amazon-grundlægger, investor, filantrop og af dansk afstamning på sin fars side, Jeff Bezos, er ikke længere verdens rigeste.
Ifølge Forbes liste over verdens rigeste er Jeff Bezos henvist til 2. pladsen, efter at franskmanden Bernard Arnault og Arnault-familien, der blandt andet står bag Louis Vuitton, er strøget ind på pladsen som verdens rigeste.
Franskmandens formue er i skrivende stund på svimlende 199,1 billioner dollar svarende til cirka 1,25 billioner kroner.
Jeff Bezos har måtte se sin enorme formue, der også er et pænt stykke over den ene billion kroner, svinde en smule ind, efter at Amazons aktiekurs de seneste dage har taget et fald.
Længere nede af listen finder vi Danmarks rigeste person, Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen. Efter et særdeles lukrativt år, har han netop nu en formue på knap 83 milliarder kroner, hvilket gør ham til verdens 173. rigeste ifølge Forbes.
Engelsk fintech-selskab rejser 1,9 milliarder kroner
Det engelske fintech-selskab Rapyd har i en investeringsrunde rejst 300 millioner dollar svarende til knap 1,9 milliarder kroner.
Værdiansættelsen af selskabet, der har base i London, lyder nu på 31 milliarder kroner.
Det skriver Forbes.
Rapyd håndterer blandt andet betalinger for Uber og Ikea.
Den nye investering sker kun syv måneder efter, at Rapyd fik en investering på 300 millioner dollar i januar.
Cbrain opjusterer forventninger
Det oplyser selskabet i en meddelelse til børsen, hvor Cbrain beretter om "en fortsat god udvikling i andet kvartal med solidt vækst i salg af softwareabonnementer og øget eksport."
Forventningerne lyder nu på en vækst i omsætning på 21 til 25 procent mod tidligere 17 til 23 procent.
Det er anden gang, at Cbrain justerer sine forventninger op i år.
Alibaba skuffer i første kvartal
Kinesiske Alibaba missede for første gang i mere end to år forventningen til omsætning i et kvartal.
Det sker efter, at væksten i e-handelen aftager samtidig med, at Beijing-administrationens månedlange reguleringskampagne mod internetsektoren fortsætter.
Det skriver Reuters.
Væksten bremsede i de fleste af Alibabas store divisioner fra cloud til e-handel, hvor Alibabas kerneforretning 'kun' steg med omkring 35 procent til knap 175 milliarder kroner i første kvartal mod analytikernes forventningen på over 178 milliarder kroner.
Alibaba omsatte i første kvartal for samlet lidt under 200 milliarder kroner, efter en vækst på 34 procent.
I fjerde kvartal steg Alibabas kerneforretning med mere end 70 procent.
Danskere vil have ladestandere til elbil i sommerhuset
Sommerhuse er under corona-krisen eksploderet i popularitet rundt om i landet, men danskernes krav til dem ændrer sig.
Hvor det tidligere nærmest var et ufravigeligt krav til leje af sommerhus at det havde stabilt WiFi, er et hyppigt krav nu, at der skal være adgang til at få ladet sine elbil op.
Det sker i takt med, at der bliver solgt stadigt flere elbiler.
Det skriver Blue Install, der er en del af virksomhed Solar, i en meddelelse til Computerworld.
"Over de seneste ti år er stabilt WiFi blevet et afgørende krav for langt de fleste gæster, og nu ser vi, at rigtig mange gæster fravælger sommerhuse, hvor det ikke er muligt at få ladet elbilen op på stedet," lyder det fra Poul Fejer Christiansen, der er vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening.
Kapitalfond ramt af ransomware-angreb
Nu kan en stor kapitalfond fra Silicon Valley skrive sig listen af selskaber, der er blevet ramt af et ransomware-angreb.
Advanced Technology Ventures, et venturekapitalfirma med mere end 1,8 milliarder dollar i aktiver under forvaltning, blev således ramt af et ransomware-angreb i juli.
Her stjal cyberkriminelle blandt andet personlige oplysninger om virksomhedens private investorer, inden data blev krypteret.
Det skriver Techcrunch.
Corona-database ramt af cyberangreb i Italien
Og vi bliver i den kriminelle digitale verden, for regeringen i Lazio, Italien, har underrettet dets borgere om et cyberangreb, der blandt andet har ramt en central database indeholdende data om corona-vaccinationer.
Det skriver Zdnet.
Ifølge underretningen har et "kraftigt" angreb ramt databaser, der betød, at en række berørte it-systemer blev deaktiveret, herunder en portal der administrerer bestilling af corona-vacciner.
Cyberangrebet, som ikke vides om er et ransomware-angreb, kan nu betyde, at der vil ske forsinkelser i vaccinationsplanen i Lazio, lyder det.
To millioner amerikanere får stadig Netflix-dvd'er med posten
Vi slutter hos Netflix, hvor der på trods af de seneste års galoperende streaming-eventyr faktisk stadig bliver sendt helt traditionelle dvd-film afsted med posten til amerikanske kunder.
Mere end to millioner mennesker i USA lejer stadig Netflix-dvd'er og får dem tilsendt med posten, skriver Wired.
De kunder, Wired har talt med, begrunder den lidt gammeldags metode med dårlige internetforbindelser samt, at udvalget af lejefilm er langt større end på Netflix' så populære streaming-platform, der har 167 millioner abonnenter på tværs af 190 lande.
"Streaming er fantastisk, hvis jeg vil sidde på sofaen og se noget lige nu. Streamingtjenester er dog ikke nødvendigvis bedst, hvis du vil se en bestemt film," lyder det fra en af de kunder, Wired har talt med.
Seneste opgørelse viser, at Netflix omsatte for 300 millioner dollar i 2019 på udlejning af dvd-film. Det står dog i skarp kontrast til de 20 milliarder dollar Netflix omsatte for i sin streaming-forretning i samme periode.