EPJ-bedømmelse: Vi bliver ikke klar til tiden

For første gang i de seneste år er bedømmelsen af amternes årlige præstation med indførelsen af elektroniske patientjournaler overvejende positiv. EPJ-Observatoriet giver arbejdet et lille ni-tal, men tror fortsat ikke på, at der er indført landsdækkende EPJ om 14 måneder.

Udviklingen inden for elektroniske patientjournaler (EPJ) er inde i en god gænge, lyder konklusionen i den årlige status-rapport fra EPJ-Observatoriet, der følger amternes arbejde med at indføre EPJ.

Det sker efter, at der er blevet arbejdet hårdt med den såkaldte grundstruktur i EPJ, som har været afprøvet i praksis forskellige steder.

Teknologien er ved at være moden, og der er opbakning fra amterne til standarden, lyder det i rapporten.

Umuligt med fuld dækning

Men fuld dækning på alle landets sygehuse ved indgangen til 2006 er umulig, konkluderer læge Søren Vingtoft, som sidder med i EPJ-Observatoriet.

- Det er meget positivt, at man overordnet er på rette vej, men det tager meget længere tid, end de fleste havde forestillet sig, siger han.

Han påpeger, at amternes aftale med regeringen om EPJ-udbredelse har så vage kriterier, at det for eksempel ikke er klart, om alle landets sygehuse skal være fuld dækkede i januar 2006, eller om det er nok at have en afdeling med EPJ eller være i delvis drift.

Alligevel giver han amternes samlede EPJ-præstation et lille ni-tal. Det er en noget højere karakter end den, som de seneste par års udtalelser fra EPJ-Observatoriet har lagt op til.

Meget langt i forhold til udlandet

- I forhold til udlandet er vi også meget langt. Men den praktiske anvendelse har vi kun lige taget fat på, siger Søren Vingtoft.

I Amtsrådsforeningen er kontorchef Lars Hagerup da også godt tilfreds med amternes præstation og mener selv, at rapporten netop anerkender, at amterne vil kunne leve op til økonomiaftalen med staten ved at have indført dele af det samlede EPJ-system på alle sygehuse ved udgangen af næste år.

- Vi har eksempelvis fokuseret på medicinmodulet og den kliniske proces, og medicinmodulet vil helt sikkert være klar, siger Lars Hagerup.

Han er også glad for, at EPJ-Observatoriet har noteret sig det øgede samarbejde mellem amterne omkring EPJ-udbredelsen.

Langt fra drift til reel brug

Rapporten konkluderer dog også, at man på mange sygehusafdelinger har måttet sande, at selv et fuld implementeret it-system til EPJ, som er sat i drift ikke er det samme som, at det fungerer i den praktiske dagligdag.

- Der skal gennemføres gennemgribende ændringer af personalets arbejdstilrettelæggelse og kvalifikationssammensætning. Ændringsprocesser, som kræver grundig planlægning og god tålmodighed i gennemførelsen, og som man kun lige har taget hul på, lyder det i rapporten.

Rapportens konklusioner præsenteres på EPJ-Observatoriets årlige konference, der finder sted torsdag og fredag i denne uge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere