Artikel top billede

It-kriminelle lokker unge studerende med nemme penge: "Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt"

Flere jobopslag på Facebook lokker unge studerende til at tage et pakke-job, hvor de kan tjene nogle hurtige og nemme penge. Men bag jobopslagene gemmer sig it-kriminelle, advarer sikkerhedsvirksomhed CSIS.

En noget usædvanlig rekrutteringskampagne florer for tiden på Facebook.

I forskellige afskygninger kan man her læse, hvordan jobopslag forsøger at lokke typisk unge med lovning om, at de kan tjene hurtige og nemme penge.

Opgaven er såre simpel - modtag pakker, ompak dem, og send dem videre og modtag en fin betaling.

Det eneste problem er, at det er it-kriminelle, der står bag jobopslagene, og at pakkerne er købt med stjålne kreditkort eller på anden vis via uautoriserede pengeoverførsler.

Det advarer den danske sikkerhedsvirksomhed CSIS om.

"Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt, når politiet banker på døren, pengene er brugt og bagmændene forsvundet," skriver CSIS på sin hjemmeside.

Ifølge CSIS foregår rekrutteringen via Facebook og falske profiler. Bagmændene opretter sig i forskellige brugergrupper eller tager direkte kontakt til brugerne.

I en kampagne målrettet udenlandske studerende i Aarhus, fremgår det, at jobbet kan indbringe 1.200 kroner for to uger, mens andre går helt op til over 5.000 kroner for omkring 10 timers arbejde i to uger.

I et af de seneste eksempler har CSIS fundet, at nogle af de it-kriminelle er begyndt at bruge andre firmaer som lokkemad. Blandt andet er Telia brugt som lokkemad for at øge troværdigheden af jobopslaget.

"Det laveste led i det it-kriminelle hierarki er pakke-muldyret. Det er samtidig også den del af forretningen, der er forbundet med at løbe den største risiko. Vi kan kun fraråde enhver at lade sig lokke af udsigten til nemt tjente penge," skriver CSIS.

Du kan se eksempler på opslagene på CSIS' hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere