Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Et åbent og globalt netværk af virksomheder banker på døren. Du skal forestille dig, at mange af de forretningsprocesser, som nu sker mere eller mindre digitalt og oftest punkt-til-punkt mellem to parter, er klaret af et åbent, standardiseret netværk.
På dette digitale business netværk kan virksomheden finde en leverandør, finde en kunde, risikovurdere, købe en vare eller ydelse, betale, bestille transport, chekke CO2-aftryk, kvalitetsvurdere og anbefale.
Jeg tror, at vi er meget tættere på, end man umiddelbart skulle tro.
De ordentlige klumper i forsyningskæderne under pandemien, containerproppen i Suez-kanalen og et faretruende akut behov for global bæredygtighed og cirkulær tankegang aktualiserer behovet.
Virksomhederne vil have både kortsigtede og langsigtede fordele af sådan et netværk, og derfor vil det komme. Hvad Facebook og LinkedIn har gjort for den globale kontakt mellem mennesker kommer morgendagens forretningsnetværk til at gøre for virksomhederne.
Gaias fælles intelligens
Inden jeg argumenterer mere for den her tendens, så skal vi lige en tur på planeten Gaia.
Gaia er den primære gudinde i græsk mytologi, hvor hun er født af kaos og personificerer hele kloden. Men Gaia er også en fiktiv planet i Isaac Asimovs science fiction fortælling ”Foundation’s Edge”.
Det vil føre for vidt at spole dig ind på hele fortællingen, men kan du lide Tolkien, kan du også lide Asimov.
Menneskene på Gaia er forenet i en samlet og telepatisk gruppe-bevidsthed. De deler altså intelligens og de deler viden uden behov for at kommunikere.
Og denne fælles bevidsthed udvides til at omfatte alle dyr og planter og senere alt stof på planeten.
Et fascinerende og grænseoverskridende tankeeksperiment, som nu aktualiseres af digitaliseringen. Digitale devices er ved at trænge ind under huden på menneskekroppen, og kunstig intelligens har måske potentiale til at hjælpe os langt forbi kapaciteten i den menneskelige hjerne.
Åbent og gavmildt netværk
Men jeg fik altså et tankemæssigt gensyn med Gaia, da jeg tænkte på, hvor logisk, realistisk og måske ligefrem nødvendigt et samlet globalt business netværk kunne være.
Det kræver selvfølgelig, at det er et åbent og gavmildt netværk, som deler viden i realtid til fordel for alle deltagere.
På netværket handler vi råvarer, komponenter, transport, specialistviden og meget mere. Men så står fordelene også i kø:
- Hurtigere time-to-market og bedre kundeoplevelser. Produktudvikling og produktintroduktion kan gå hurtigere, når flere parter i et øko-system arbejder sammen parallelt.
Alternative leverandører og partnere kommer hurtigere og mere smidigt med, fordi alle er ”validerede” netværksdeltagere. Et øko-system, som deler viden i realtid, skaber bedre kundeoplevelser. Alle flow-processer mellem forskellige parter er automatiseret og på en accepteret standard.
- Global arbejdsdeling. Vi taler om en global markedsdeling, hvor virksomheder vil fokusere, hvor de er særlige og unikke, og omvendt kan lade andre klare de forretningsprocesser, hvor de bare skal have business-as-usual. Det digitale overblik skaber en transparens, som har potentiale til at redde kapitalismen fra monopoler og flaskehalse.
- Robusthed og bæredygtighed. Netværkets omfattende viden reducerer flaskehalse og kapacitetsproblemer, og den samlede viden på tværs af virksomheder, kategorier og kanaler skaber mulighed for at forudse og forebygge problemer. Netværket har selvfølgelig også en transparent metrik for kvalitet, diversitet og bæredygtighed. Eksempelvis gennem en fælles, kendt, målt og valideret CO2-rapportering.
Og på den lange bane? Netværket bliver den digitale kanal til et verdensmarked, som ellers er ekstremt ressourcekrævende at nå.
Jeg tror, at det kommer til at ske, fordi så mange af vores foretningsprocesser alligevel er digitaliserede. Derfor er den åbne datadeling - som jeg sagtens kan forestille mig - ikke lysår væk.
Men lige som på planeten Gaia kræver det, at vi forstår, at vi hænger sammen i et globalt økonomisk fællesskab, hvor vi er afhængige af hinanden for ikke at opbruge klodens ressourcer!
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.