Rapport: Dansk bredbånd er alt for dyr

På langt de fleste områder måler Danmark sig med bedste i verden, når det gælder rammebetingelser for digitalisering. Men vores bredbåndsadgang er alt for dyr, og vi uddanner for få med tunge kompetencer.

Danmark er blandt de bedste lande i verden inden for digitalisering af erhvervslivet, fastslår en 110 sider lang analyse skrevet af Fora (Økonomi- og Erhvervsministeriets enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse).

Rapporten slår dog fast, at internetadgang er for dyr herhjemme, at vi beskæftiger alt for få udenlandske it-specialister.

Desuden er det nødvendigt, at vi selv uddanner langt flere it-folk, hvis vi skal have slukket erhvervslivet fremherskende tørst efter kompetencer. Til gengæld er de danske skoler langt fremme med digitaliseringen.

På en fjerdeplads

Analysen dokumenterer endvidere, at der er en nøje sammenhæng mellem præstationer inden for digitalisering af erhvervslivet og en aktiv politik på området, og at den gode danske placering skyldes en aktiv IKT-politik.

I rapporten bliver en række landes rammebetingelser for digitalisering af erhvervslivet målt på ni forskellige politikområder.

Danmark ligger i toppen på områder som infrastrukturens udbredelse, medarbejdernes IKT-kompetencer, digitalisering af uddannelsesinstitutionerne og datasikkerhed.

På det samlede indeks for rammebetingelser placerer Danmark sig på en fjerdeplads, men vi halter langt bagefter de bedste lande på to politikområder.

Priser og kompetencer

De to områder, hvor de danske rammebetingelser er mærkbart ringere end i de bedste lande, er priser på digitalkommunikation og avancerede IKT-kompetencer. Vores bredbåndspriser ligger eksempelvis 75 procent over USA's.

"Det høje danske prisniveau kan hænge sammen med en forholdsvis svag konkurrence på det danske telemarked," hedder det i undersøgelsen.

Den manglende konkurrence hænger ikke overraskende sammen med, at den tidligere monopolvirksomhed TDC stadig sidder tungt på det rå kobber herhjemme.

Rapporten peger på, at OECD anbefaler en opsplitning af ejerforholdene, så den samme virksomhed ikke kan eje infrastrukturen og samtidig selv udbyde den ydelse, der transporteres.

I Danmark er der ikke taget skridt til en regulering, der opsplitter ejerforholdene i telesektoren.

En syvendeplads på kompetencer

Sverige, Irland, Finland, USA og Australien er de fem lande, der har de mest avancerede IKT-kompetencer. Derefter følger Schweiz og Danmark.

De fem bedste lande fokuserer særligt på tre politiske områder: For det første har de åbnet for immigration af udenlandske IKT-specialister.

For det andet uddanner de flere IKT-specialister og uddanner dem bedre med en lang videregående uddannelse. Endelig opgraderer disse lande IKT-specialisternes kompetencer via målrettede efteruddannelsesprogrammer.

Især de første to punkter peger rapporten som en flaskehals for Danmarks indtræden i den absolutte elite. Den korte konklusion er, at Danmark skal lukke flere udenlandske IKT-specialister ind og få sat turbo på uddannelsen af hjemlige specialister polstret med kompetencer.

Relevant link

Digitalisering af erhvervslivet - et benchmarkstudie af IKT (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere