Ugen synger på sidste vers, og derfor er det blevet tid til ugens sidste morgen-briefing.
Den får du som sædvanligt her, og som det har været hele ugen, så er det igen i dag Jakob Schjoldager, der står for udvalget af dagens korte it-nyheder.
Danmark skal udvikle europæisk AI-standard
Danmark er blevet udvalgt til at stå i spidsen for at udvikle en fælles europæisk standard for brug af kunstig intelligens.
Dansk Standard har nemlig formået at få tildelt sekretariatet og dermed styringen af standardiseringsarbejdet. Formålet er at sikre fælles etiske retningslinjer og skabe tillid til brugen af AI.
”Det har været vigtigt for os at få de bedst mulige forudsætninger for at sikre danske mærkesager. Vi har nogle meget stærke interesser i Danmark, når det kommer til kunstig intelligens, fx i forhold til at bevare de demokratiske værdier og sætte mennesket i centrum. Kort sagt handler det om at sikre en etisk, ansvarlig anvendelse af teknologien og bedre risikostyring”, siger Kim Skov Hilding, seniorkonsulent i Dansk Standard, i en meddelelse.
Også uden for Dansk Standard glæder man sig over, at det er danskere, der er sat i spidsen for koordineringen af at udvikle en fælles standard.
”I Forbrugerrådet Tænk er vi glade for, at der nu skal sættes fælles europæiske standarder for kunstig intelligens. Og vi finder det meget positivt, at Danmark står i spidsen for dette arbejde, så vi sikrer fokus på gennemsigtighed, forbrugerrettigheder og privatliv i udrulningen af kunstig intelligens”, siger Anette Høyrup, chefjurist i Forbrugerrådet Tænk.
Digital kontrol i skat kradser 36 millioner ind
En digital løsning har udvalgt 101 danske virksomheder til kontrol i mulig snyd med skat og moms. Det resulterer i 36 millioner til skattevæsnet, som virksomhederne forsøgte at undgå at betale.
”Virksomhederne tror muligvis, at de kan melde sig ud af fællesskabet, uden at det har konsekvenser, men med hjælp fra den digitale scoringsmodel gør vi det sværere for modspillere at flyve under radaren. Det betyder, at vi mere effektivt kan gå efter dem, der bevidst forsøger at svindle, og at vi samtidig kan undgå at forstyrre de virksomheder, der overholder reglerne,” siger Preben Buchholtz, der er underdirektør i Skattestyrelsen i en meddelelse.
Scoringsmodellen identificerer, ved hjælp af machine learning, de virksomheder, der har størst risiko for at snyde sig uden om at betale til fælleskassen. 95 af de 101 virksomheder, der blev kontrolleret, viste sig at snyde med skatte- og momsbetalingen.
Danske medarbejder vil gerne have mere hjemmearbejde
Selvom omkring en million danskere det seneste år har siddet hjemme ved spisebordet og arbejdet, så er de langt fra trætte af ordningen.
To ud af tre danskere er nemlig klar til at fortsætte med delvist at sidde hjemme for at arbejde. En tredjedel er endda klar til aldrig at skulle tilbage på sin gamle kontorplads.
Det viser en undersøgelse fra Atea, der er udarbejdet i samarbejde med analysefirmaet Yougov.
”Danske virksomheder skal omstille sig til en helt ny måde at arbejde på. Det er oplagt, at vi tager ved lære af de erfaringer, vi har gjort os gennem det seneste år både i forhold til, hvordan vi holder møder, og hvor meget vi arbejder fra distancen. Det gælder i mine øjne om at finde en ny arbejdsmodel, der både kommer arbejdsgivere, individet og samfundet til gode,” siger Annette Otto, der er HR-direktør i Atea.
Det er særligt fleksibilitet i arbejdsdagen og så at transporten er barberet ned til nul minutter, der særligt for medarbejderne til at ønske mere hjemmearbejde.
Særligt de helt unge trives med hjemmearbejdet. Blandt de 18 til 28-årige er det 41 procent, der fint klarer sig uden at møde sin chef eller kollegaer fremover.
Tecsys skifter direktør efter 30 år
Klaus Juhl stopper som direktør hos den danske it-virksomhed Tecsys efter 30 år på posten. Han overlader posten til Martin Wulff, der indtil nu har været salgschef i selskabet.
”Det er en spændende tid at overtage styrepinden i. Coronaepidemien har gjort det svært for mange virksomheder i verden, men det har også givet nye muligheder. Vi arbejder i supply chain branchen, og her har der været yderligere behov for at levere sine varer så effektivt som muligt, da mange har fået lagt deres salg online eller implementeret click and collect,” siger den nye direktør i en meddelelse.
Klaus Juhl har selv været med til at stifte virksomheden, og derfor giver han heller ikke helt slip på styringen af selskabet.
Han fortsætter som bestyrelsesformand i Tecsys.
”Da vi stiftede PCSYS var det med fokus på at levere gode tekniske produkter og yde en god service til vores kunder. Den opskrift har fungeret godt, og vil fortsat kendetegne Tecsys. Nu har jeg privilegiet af at kunne overdrage den daglige ledelse til en dygtig mand med en kompetent organisation i ryggen, og vil fortsat være med på sidelinjen,” siger den nytiltrådte bestyrelsesformand.
Verdens største konference for tech-interessede kvinder kommer til Europa
Til maj slår konferencen AnitaB.org de virtuelle døre op for danske og europæiske deltagere for første gang nogensinde.
Konferencen er ifølge arrangørerne verdens største konference for kvinder, der er interesserede i teknologi og it.
“Det er med stor glæde vi udvider vores konference yderligere til deltagelse i Europa, Mellemøsten og Afrika. På den måde udvider vi vores netværk i EMEA” siger AnitaB.org CEO Brenda Darden Wilkerson i en pressemeddelelse.