Danmark er fortsat et af de mest digitaliserede lande i verden, men vi er langsomt ved at miste terræn til øvrige lande.
Sådan lyder den overordnede konklusion i Erhvervsministeriet store redegørelse om Danmarks digitale vækst 2021, som ministeriet netop har offentliggjort for at kaste lys over, hvor der især skal sættes ind.
“Fra 2015 til 2020 er Danmark gået fra at ligge på en første-plads til en tredje-plads i det europæiske digitaliseringsindeks (DESI). Det dækker over en forskelligartet udvikling,” lyder det i rapporten.
Ligeledes er Danmark ifølge Eurostat faldet fra en førsteplads i 2019 til en tredjeplads i 2020 på listen over de mest digitaliserede lande i EU.
”Det betyder ikke at Danmark er blevet mindre digitaliseret, men at andre lande har overhalet den danske position,” lyder det.
Især halter vi bagefter, når det handler om digitale kompetencer.
Her er Danmark nu på en syvendeplads efter tidligere at have været blandt de bedste lande.
“Et højt digitalt kompetenceniveau er en forudsætning for at kunne drage nytte af og udvikle nye digitale løsninger. Når det gælder befolkningens digitale kompetencer rangerer Danmark over EU-gennemsnittet, men ligger med en syvende plads lavere end sammenlignelige lande,” konkluderer Erhvervsministeriet.
Det afspejler sig også i virksomhedernes mulighed for at rekruttere de nødvendige it-specialister.
Andelen af it-specialister udgør omkring 4,3 procent af den samlede danske arbejdsstyrke, hvilket er højere end det europæiske gennemsnit, men lavere end de i de øvrige nordiske lande.
“Når det kommer til virksomhedernes mulighed for at rekruttere it-specialister, er der tegn på, at Danmark, ligesom øvrige lande, oplever vanskeligheder,” hedder det.
Konkret har næsten seks ud af 10 virksomheder i Danmark nemlig for tiden svært ved at få fat i de ønskede it-folk.
“I Danmark har 58 procent af virksomhederne, der har forsøgt at rekruttere en it-specialist, oplevet vanskeligheder med rekrutteringen i 2020,” lyder det i redegørelsen.
Eksempelvis konkluderede Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i december 2020, at 19 procent af rekrutteringerne for programmører og systemudviklere var forgæves.
SMV'er sakker agterud
Selv peger Erhvervsministeriet som led i redegørelsen på, at der er brug for mere fremskridt i blandt andet de danske virksomheders anvendelse af kunstig intelligens og teknologier til IoT.
Desuden påpeger ministeriet, at der tiden er stor forskel på digitaliseringsgraden i de store virksomheder og i de små og mellemstore virksomheder.
Her sakker SMV’er bagud.
“Vi ser desværre, at mange SMV’er halter bagefter, når det kommer til at tage teknologien i brug. Derfor skal vi blive bedre til at udnytte ny teknologi, data og digitale løsninger, for det gavner virksomheder og medarbejdere og skaber vækst. Det er vigtigt, at vi får alle ombord på det digitale tog inden det forlader perronen, så vi får udnyttet danske virksomheders potentiale til fulde,” lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Du finder hele regeringens store Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2021 her.
Læs også:
DI vil digitalisere Danmark ud af coronakrisen: Lancerer storstilet plan med 46 initiativer
Regeringen lancerer nyt digitalt partnerskab: Skal fordele milliard-investeringer til digitalisering