Peter Jacksons storslåede Lord of the Rings-trilogi sparkede dørene ind for fantasygenren i den brede offentlighed.
Det er svært at forestille sig, at eksempelvis Game of Thrones havde fået nær så meget bundtræk – eller overhovedet var kommet ud over rampen – hvis ikke Jackson havde gjort hobbitter, elvere, dværge og orker til allemandseje i årene efter årtusindskiftet.
Man glemmer helt, at Tolkiens episke historie faktisk allerede var filmatiseret flere gange før.
Allerførst kom Ralph Bakshis udgave af Lord of the Rings fra 1978, der blandede animation med regulære optagelser.
Men selv om den var både ambitiøs, nyskabende og finansielt rimeligt succesfuld, blev den i vide kredse betragtet som enorm skuffelse. Mest af alt nok fordi teknikken endnu ikke var god nok til at folde fortællingen ud for alvor, og Bakshi producerede da heller aldrig efterfølgere, som fuldførte historien om Ringen.
Den del af historien kender mange, der er lidt hjemme i historierne om Midgård.
Russisk udgave dukket op
Men det viser sig altså, at en russisk tv-udgave af Ringenes Herre allerede så dagens lys i 1991 – altså cirka midt imellem de to velkendte filmversioner.
Filmens navn er Khraniteli, og den blev vist én eneste gang på Leningrad Television. Herefter røg den i arkivet, indtil tv-stationens arvtager forleden lagde en digitaliseret version af filmen på YouTube.
Der kan naturligvis være mange årsager til, at dette stort set ukendte værk har ligget så mange år i mølposen.
Men en af de mest oplagte forklaringer på, at man har gemt Khraniteli væk, er, at den bærer præg af en enestående mangel på talent og produktionskvalitet.
Ja, mest af alt ligner filmen noget, man kan se i musicals produceret af velmenende folkeskoleelever med kostumer fremstillet af deres flittige kammerater på håndarbejdsholdet.
Til gengæld er den elskede karakter Tom Bombadil fra bøgerne med, hvilket han som bekendt ikke var i Peter Jacksons filmversion. Det er dog noget.
I øvrigt var Tolkiens bøger svært populære blandt sovjetborgerne fra sidst i 60’erne og helt frem til murens fald.
Derimod var de kommunistiske magthavere knap så begejstrede for en bagstræberisk britisk forfatters beretning om en lille flok heltes heroiske kamp mod en grum, ansigtsløs og aggressiv overmagt langt mod øst. Det forstår man måske godt.
Man kan se første del af den russiske historie om ringen her og den anden del af filmen her.