Artikel top billede

(Foto: Kristian Brasen / Kristian Brasen)

Kulturministeren vil have tech-giganterne til at betale for nyheder: Lovforslaget præsenteres i dag

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil have tech-giganterne til at hoste op, når de bruger musik og nyheder på platformene. Sådan lyder det af et lovforslag, der fremsættes i dag fredag.

Tech-giganter som Google og Facebook skal betale for de nyheder og den musik, som deles på deres platforme.

Sådan lyder et nyt lovforslag for kulturminister Joy Mogensen (S), der skal sikre, at danske kunstere får betaling for deres indhold.

Lovforslaget fremsættes i dag fredag.

"Medierne spiller en central rolle i vores demokrati og sikrer, at den offentlige debat sker på et oplyst grundlag. Hvis medierne skal blive ved med at lave journalistik, så skal de selvfølgelig også betales for brugen af den," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Lovforslaget ligger op til, at aktørerne der sidder inde med rettighederne, eksempelvis musikere eller nyhedsmedier, får en udgiverrettighed, så det er op til dem selv at bestemme, hvem der må benytte deres indhold.

I praksis vil det betyde, at Google, Facebook eller andre skal have samtykke fra en presseudgiver før, at de må anvende materialet online.

Kulturministeriet beskriver ikke i detaljen, hvor grænsen for brug går henne, da det stadig vil være muligt for tech-giganterne at linke til artikler.

Lovforslaget sker i kølvandet på det nye EU-direktiv, der giver mediehuse ret til at forhandler aftaler med teknologi-giganterne.

Vil også gå efter Youtube

Joy Mogensen nævner, at den nylige sag i Australien, hvor Facebook valgte at udelukke nyhedsmedier på platformen, viser, at der er behov for at styrke mediernes rettigheder samt forhandlingsposition, så de kan forhandle kollektivt i stedet for at stå alene over for tech-giganterne.

Læs også: Facebook vælger den termonukleare option i Australien: Spærrer for nyhedskilder – inklusive regeringens egne

I løbet af 2020 kom kulturministeren på banen herhjemme, da en strid mellem Youtube og danske musikere blev vakt til live.

Her var det Google-ejede Youtubes ambition, at de danske kunstnere skulle modtage endnu færre penge for det musik, Youtube distribuerede.

Dette er også et emne, som ministeren adresserer i det nye lovforslag.

"Regeringen indfører også regler, der betyder, at tjenester som YouTube skal betale til kunstnerne, når de bruger deres indhold. Det er et andet vigtigt skridt i reguleringen af tech-giganter,” siger hun.

Læs mere her: YouTube: Derfor har vi fjernet al dansk indhold - Koda forlanger 'væsentligt mere' end andre




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere