I den vestlige verden har levealder og livskvalitet taget store spring op gennem det 20. århundrede.
Mindre fysisk nedslidning, bedre boligforhold, overlegne behandlingsmuligheder og generelt større opmærksomhed omkring sund livsførelse har gjort meget.
Tidligere var mange ved at være godt brugte, når 40’erne gik på hæld. Men i dag opfattes 50'erne som den anden ungdom, og mange arbejder målrettede på at forblive åndsfriske og fysisk aktive, når de runder de 80.
Men før eller siden går det hastigt ned ad bakke. Også selv om man har gode gener, motionerer, vinterbader, holder sig langt fra tobakken og drikker grønkålsmoothies til morgenmad.
Mennesker har altid drømt om det lange – ja, muligvis endda evige – liv uden alderdommens lidelser. Men der er grænser for, hvor længe kroppen kan holde, før forfaldet sætter ind.
Eller er der nu også det? Det spørgsmål stiller forfatter Andrew Steele i bogen Ageless.
Hidtil har den medicinske tilgang til alderdomsbekæmpelse været at tage fat på ét problem af gangen og behandle dem som separate udfordringer: Demens, hjerte-/karlidelser, diabetes, knogleskørhed og cancer osv.
Men ligesom et stigende antal biologer og læger argumenterer Andrew Steele for, at der er behov for en helt ny tilgang til alderdomsbekæmpelse.
Forfatteren har selv en fortid indenfor bioteknologi og mener, at nøglen er at bekæmpe det celleforfald, der finder sted hele tiden.
Celleforfaldet er som bekendt den grundlæggende årsag til, at ældre rammes langt hyppigere af stort set alle lidelser end yngre og er det, som – i sidste ende – får vores krop og organer til at gå i stykker.
Derfor er det altså mere effektivt at satse på at bekæmpe celleforfaldet end sygdommene hver for sig, lyder ræsonnementet. For lykkes man i dén mission, mindsker man samtidig risikoen for at blive ramt af sygdom og lidelse.
Det lyder som fremtidsmusik, men er ikke ukendt fra zoologien.
Ageless trækker blandt andet på biologisk forskning af visse skildpadde- og salamanderarter, som praktisk taget ikke ældes, men forbliver fysisk unge gennem hele deres ofte meget lange liv. Disse organismer rummer muligvis en del af løsningen.
Steele kommer også omkring aktuel forskning i alt fra stamceller og aldersrelateret nedbrydning af mitokondrier til potentialet i DNA-analyse og celleredigerende værktøjer såsom CRISPR.
Endelig giver forfatteren status på fremskridt indenfor udvikling af livsforlængende farmaceutiske produkter. Herunder bl.a. midler, der kopierer effekten af sunde og livsforlængende – men også ret trælse! – forløb, hvor man enten permanent skruer ned for kalorieindtaget eller decideret faster i perioder.
Ageless argumenter for, at selv om det vil kræve et stort arbejde at løse aldringens gåde og lade mennesker blive både meget ældre og sundere i tilgift, så er målet også indenfor rækkevidde
Herefter står de etiske spørgsmål så også i kø; eksempelvis hvem der skal have adgang til de sikkert ikke helt billige behandlinger, når og hvis de bliver tilgængelige? Eller hvor attråværdigt det egentlig er at blive meget, meget gammel, når det kommer til stykket?
For, som The Economist spørger retorisk i sin anmeldelse af Ageless: ”Who wants to live for ever?”
Se Andrew Steele fortælle lidt om Ageless lige her.
Titel: Ageless. Forfatter: Andrew Steele