Der er gode tv-billeder – og tusindvis af rare Facebook-likes – i raketmotorer, der fyrer enorme mængder brændstof af, mens de løfter kolossale raketter fri af jordens tyngekraft.
Men interessen lægger sig ofte igen, når udstødningsgasserne er blæst væk, og hermed går de fleste af os glip af hele pointen.
For hvad er det egentlig for noget udstyr, menneskeheden bruger enorme summer på at sende op? Hvad skal vi bruge det til – og hvad vil vi opnå derude? Hvad foretager astronauterne, når først de er deroppe i rummet? Hvad vil fremtiden bringe?
I podcasten RumSnak tager værterne præcis de spørgsmål op og går desuden i dybden med nogle af de mange bidrag, som Danmark har ydet til rumforskningen.
For Danmark er måske ikke kendt som rumfartsnation.
Men overraskende mange danske forskere og studerende er faktisk beskæftiget med at studere rummet – både det relativt nære og det meget fjerne – samt med at udvikle instrumenter, satellitter og metoder til brug i rumforskningen.
En hel del af dem er gæster i RumSnak, som derfor kommer omkring stjernedannelse, exoplaneter, biomarkører og meget, meget andet.
Men podcasten beskæftiger sig også med, hvordan man udvikler rumorienterede forretningsmodeller samt med, hvordan man udvikler og bygger habitater, der gør fremtidens rumfarende i stand til at overleve i de barske miljøer på eksempelvis månen og Mars.
Nu og her er tre sæsoner af RumSnak tilgængelig. Læs mere her og find i øvrigt de enkelte episoder, hvor du sædvanligvis finder dine podcasts.
Titel: Rumsnak, tre sæsoner tilgængelig – på billedet ses en gengivelse af de tre Swarm-satellitter, der blev sendt op i 2013, og som DTU Space har en meget stor del af æren for.