Artikel top billede

Dokumentar: Spekulativ rum-biologi

Sandheden om rumvæsenerne er (måske) derude, og den nye Netflix-serie Livet på andre planeter giver et bud på, hvordan udenjordisk liv kan tage sig ud.

For få årtier siden anede man ikke, om der var planeter om andre stjerner end solen.

Så dukkede først én op, dernæst et par stykker til og i dag finder astronomer dagligt nye planeter, som ligger i nogenlunde samme afstand til en lokal stjerne, som jorden har til solen. Det betyder, at her kan være særligt gode muligheder for at finde liv, og det gør planeterne interessante.

De såkaldte exoplaneter og deres mulige liv er omdrejningspunktet for Netflix-dokumentarserien Livet på andre planeter eller Alien Worlds, som den hedder på originalsproget.

Med serien tager Netflix springet ud i spekulativ rum-biologi, og det fungerer ret godt.

Ideen er er kombinere ekspertviden om, hvordan livet på jorden er tilpasset vores særlige plads i kosmos med viden om forholdene på exoplaneterne. I serien følger vi planter og dyr, som de har – eller rettere kunne have – udviklet sig på en række fremmede planeter.

Evolutionære parløb og kapløb vil efter alt dømme udspille sig efter universelle regler.

Men hvad nu hvis tyngdekraften er dobbelt så kraftig? Eller hvordan mon livet former sig på en af de mange exoplaneter, der kredser om en dobbeltstjerne? Eller hvad med de planeter, som ikke roterer om deres egen akse, men har en varm side vendt mod stjernen og en anden halvkugle i evigt mørke?

De scenarier er på fornemmeste vis præsenteret med flot og dramatisk computergrafik. Teserne bakkes op med interviews med forskere og klip fra jordens dyreliv. Det forklarer, hvorfor det eksempelvis er plausibelt, at der kan findes flyvende liv selv på en exoplanet med lang kraftigere tyngdekraft end jordens.

"Livet på andre planeter" er sci-fi-doku af bedste og flotteste skuffe. Det er fantasifuldt, men holdes i stram snor af seriøse kommentatorer.

Titel: Livet på andre planeter, fire afsnit tilgængelige i første sæson. Kan streames på Netflix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere