Det kinesiske navigations-system BeiDou stormer frem og er godt på vej til at sparke det herhjemme så velkendte amerikanske GPS-system af banen mange steder på jordkloden.
BeiDou-systemet har været under udvikling siden 1994, men blev først formelt lanceret i sommer. Og siden er det gået over stok og sten.
Ifølge Financial Times viser målinger fra det amerikanske satellit-selskab Trimle, at BeiDou allerede nu anvendes mere end GPS i 165 af verdens 195 hovedstæder.
Det skyldes ikke mindst, at BeiDou per default anvendes af de prisbillige kinesiske smartphones, der er meget udbredte i eksempelvis Afrika.
Ifølge avisen er Beidou - der som GPS oprindeligt blev udviklet til militære formål - meget præcis.
Det kinesiske navigationssystem består af 55 satellitter, hvoraf den sidste blev opsendt 23. juni i år.
Kina har siden den tredje krise i det taiwanske stræde i midten af 1990’erne været opsat på at udvikle sit eget navigationsssystem.
Dengang hævde Kina, at USA blokerede for GPS-signalet, hvilket gjorde, at kineserne mistede kontakt med flere af sine missiler.
Da der blev sat strøm til systemet i sommer, meddelte Kina, at det ‘uafhængige BeiDou-netværk meget bedre kan indfri kravene til Kinas nationale sikkerhed, økonomi og sociale udvikling.’
Desuden kan det kinesiske system levere ‘en mere stabil og pålidelig service samt et alternativ til det amerikansk-ejede Global Positioning System for den globale bruger,” hed det.
Kina lægger vægt på, at systemet er gratis og åbent og kan anvendes af alle - både borgere, virksomheder og industrier som eksempvis søfart, luftfart, rumfart og militær.
Du kan læse mere om BaiDou-systemet i denne artikel i The Diplomat.
EU har også et alternativ til GPS, nemlig Galileo-systemet, der blev tændt i 2016. Det har 26 satelliter i kredsløb om jordkloden, og flere smartphones fra blandt andet Apple, Google og Samsung anvender i dag data fra Galileo-netværket.
Også Rusland har sit eget navigations-system, Glonass.
Læs også: