Regnskabets time for it-aktier

<B STYLE="color:#C8000A;font-size:12px"> It-aktiemarkedet:</b> Der er lagt i kakkelovnen til en måned med neglebideri og spændte maver, når regnskaberne for tredje kvartal siver ud i offentligheden. Det sker oven på flere dages stigninger i de globale aktiemarkeder. Følg Computerworld Onlines gennemgang af det pulserende it-aktiemarked nu og her.

Aktier i informationsteknologi har internationalt mødt optimistiske investorer i de seneste dage, og der er sket en afsmitning i Norden.

Oktober har altid været en svær måned for aktiemarkederne, og historiske krak har fundet sted i oktober, men med denne måned overstået, tror Nordea Markets, at november og december kan byde på sæsonmæssige stigninger, ligesom det amerikanske præsidentvalg kan give et løft.

Set over en kam vurderer Nordea, at nordiske it-aktier, inklusive telekommunikationsaktier, har et potentiale på 10-20 procent over de kommende seks måneder.

Som bedste nordiske bud på en it-aktie fremhæver banken det svenske it-konsulentfirma, Teleca, som er meget internationalt funderet, og derfor ikke så afhængig af sit hjemmemarked.

It-aktier testes på flere fronter
I de kommende måneder testes it-aktier på flere fronter, vurderer Nordea Markets i en ny aktiestrategi for Norden.

Første test bliver regnskaberne for tredje kvartal og størrelsen af it-virksomhedernes ordrebøger.

- Overraskelser på den negative side vil være ødelæggende, da tilliden kun lige er retableret, vurderer Nordea.

It-servicesektoren har været ramt af lav efterspørgsel og prispres, men med det seneste års fyringsrunder er det meste af overkapaciteten elimineret og balancen genoprettet.

Sammen med en øget investeringslyst til opgradering af infrastruktur kan det være løftestangen for sektoren vej mod sundere indtjening. Samtidig er sektorens seneste optrapning af personalet et sundhedstegn.

- Vi er blevet mere optimistiske for sektoren, da vi oplever nettoansættelser, som tilføjer personale, der er knapt så dyrt, hvilket også understøtter indtjeningsmarginalerne, ræsonnerer Nordea.

Den generelle økonomi har stadig en lys udsigt i Danmark, vurderer banken, og det vil gavne virksomheder inden for informationsteknologi, da der findes væsentlige behov for opdatering af en lang række virksomheders nuværende it-udstyr samt investering i nyt.

Optimisme indregnet

Alligevel er dommen, at øget efterspørgsel og en mere normal, men stadig lidt skidt, udsigt for lønsomheden i it-virksomhederne, der tidligere var i knibe, allerede er indregnet i det nuværende kursniveau for de nordiske it-aktier.

Nordea Markets analytikere mener, at aktiekurserne for it-aktier herhjemme og i de øvrige nordiske markeder ligger på et fair niveau uden væsentligt potentiale i opadgående retning resten af året.

Den svagt stigende optimisme for sektoren kan bruges til at samle billige aktier op i virksomheder med et langsigtet perspektiv.

Outsourcing og verdensøkonomi

Outsourcing af it-funktioner er på dagsordenen, og det kommer til at påvirke de spillere, som er stærke nok til at overtage store kontrakter.

I Norden peges på Tietoenator og WM-data som de eneste, der kan klare disse opgaver ud over de store multinationale selskaber.

En anden væsentlig rolle for udviklingen i de nordiske it-aktier er udviklingen i resten af Europa og USA, hvor de store virksomheders investeringsmønster vil blive studeret, for at få indikationer om verdens efterspørgsel efter it-ydelser.

I går kom der blandede signaler fra Nasdaq-børsen i USA, hvor softwareproducenten Siebel Systems meldte om stærkere indtjening end ventet, mens halvlederproducenten AMD advarede om at tredje kvartals salg vil ligge under det tidligere udmeldte.

Plumret udsigt

Generelt set vurderer Nordea, at aktieinvestorerne er splittede i deres vurdering om den kommende tid for aktiemarkedet.

Risikoen for en økonomisk afmatning, ikke mindst på grund af høje oliepriser, hælder i den ene retning, mens et historisk lavt vurderet aktiemarked tæller i den anden retning.

De nordiske aktier er ifølge Nordea prismæssigt på niveau før opturen for aktiemarkederne begyndte i 2003.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere