I Danmark bør vi overveje at indsamle endnu flere data i forsøget på at dæmme op for corona.
Det er ifølge Politiken vurderingen fra to danske eksperter, der normalt er skeptisk over for øget dataindsamling.
“Men øget dataindsamling kan give borgerne større frihed til at bevæge sig rundt, mødes med folk og gå på arbejde. Det kan muligvis være et bedre trade-off, der samlet set giver større frihed”, siger Jacob Mchangama, direktør for tænketanken Justitia til Politiken.
Han får opbakning fra Hanne Marie Motzfeldt, lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet, men de understreger begge, at det kræver, at dataindsamlingen er skarpt afgrænset til coronaindsatsen.
I Sydkorea og andre lade i Sydøstasien skal borgerne ifølge Politiken have en corona-app installeret på deres telefoner, og i modsætning til i Danmark bliver der delt data med myndighederne.
Læs også: Tyskland vender på en tallerken: Vil bruge Apple og Googles løsning til corona-app
Svært at gennemføre med iOS
I Danmark har vi i lighed med de fleste andre europæiske lande valgte en løsning med vores smittesporings-app, der er langt mindre indgribende i borgernes privatliv.
Her har vi valgt at gøre brug af Apple og Googles særlige API, der er baseret på en decentral løsning, hvor sundmyndighederne ikke kan lagre data centralt eller få adgang til oplysninger om borgernes smittestatus.
En centraliseret løsning, hvor myndighederne som i Sydkorea får adgang til data til brug for aktiv smitteopsporing, er dog udfordret af, at det uden Apple og Googles api ikke vil være muligt for en smittesporings-app at gøre brug af bluetooth-forbindelse på en iPhone, når telefonen er i standby-tilstand.
Det er især et problem i lande, hvor iPhone har store markedsandele. Det gælder eksempelvis i Danmark, hvor Apple sidder på knap halvdelen af smartphonemarkedet.
Læs også: Norge stopper indsamling af data i smittesporings-app efter forbud fra Datatilsynet