Antallet af underretninger omkring mistænkelige forhold til hvidvasksekretariatet er vokset med næsten en tredjedel igennem det seneste år.
Det oplyser Anklagemyndigheden, som på sin hjemmeside konstaterer, at antallet af henvendelser er vokset med næsten 30 procent i tredje kvartal 2020 i forhold til samme periode i 2019.
”Der er i dag et stort fokus på at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering, og det er vi meget tilfredse med. Det er vigtigt, at der bliver indberettet, for det giver os mulighed for at se på en konkret mistanke, men også at se på, om der er generelle problemstillinger knyttet til de mange tusinde indberetninger. Derfor er det godt, at vi får flere underretninger, for de er afgørende for vores mulighed for at finde de manglende brikker i det kriminelle puslespil,” fortæller sekretariatsleder Jørgen Andersen.
I alt har underretningspligtige virksomheder og organisationer indberettet 52.486 sager til myndigheden i seneste kvartal mod 37.687 forrige år.
Mindre manuelt arbejde
Bag det øgede antal underretninger er en mere datadrevet tilgang, der minimerer mængden af manuelt arbejde i forbindelse med efterretningsarbejdet.
”Vi arbejder nu langt mere datadrevet og analysebaseret, og vores specialister inddrager både eksterne datakilder, open source informationer og algoritmer i vores analysearbejde med at sammenstille store datamængder til at lægge lige præcis det puslespil, der gør det muligt at finde en person eller et netværk, der kan være interessant for en efterforskning hos politiet eller en sag hos skattemyndighederne,« siger Jørgen Andersen.
Næsten en tredjedel af sidste kvartals underretninger er viderebehandlet af andre myndigheder, mod blot en ud af syv i samme periode i 2019.
Læs også: Nye it-løsninger på vej i Skat: Kommer til at skal spille central rolle i fremtidens skattekontrol