I 2018 nedsænkede den amerikanske it-gigant Microsoft et fuldt funktionsdygtigt datacenter på 36 meters dybde i havet ud for de skotske Orkney-øer, hvor Nordsøen og Atlanterhavet mødes - i hvad Microsoft kalder for 'Projekt Natick'.
Det skete som et led i virksomhedens mangeårige bestræbelser på at skabe et underhavs-datacenter og et mere grønt og energi-effektivt datacenter, der bruger havet til at nedkøle et datacenter.
Læs mere om det her: Sådan nedsænker man 864 servere i Nordsøen - se Microsofts nye datacenter under vand
Tidligere på sommeren hævede Microsoft så datacenteret op på land dækket af alger, krebsdyr og søanemoner.
I de foregående godt to år har et Microsoft-team testet og monitoreret den lille datacenter-container, der huser 864 servere og har en længde på knap 12 meter.
Konklusionen på forsøget er, at undervandsdatacentre faktisk er ladsiggørligt og tilmed logistisk, miljømæssigt og økonomisk praktisk, lyder det i en blog fra Microsoft.
"Vi befolker kloden med edge devices, store og små," udtaler William Chappell, vicepræsident for missionssystemer for Azure, i en meddelelse, der fortsætter:
"At lære at gøre datacentre pålidelige nok til ikke at have brug for menneskelig berøring er en drøm for os."
Du kan læse mere om projektet her: Han har placeret stort datacenter 36 meter under Nordsøens overflade: "Mit arbejde på en undervandsbåd har givet mig erfaring med at drive kritiske systemer under vand"
Udover en dybere forståelse af, hvordan man kan etablere mere robuste datacentre, er fordelene ifølge Microsoft, at med denne type datacentre vil kunne levere computerkraft til folk, der lever på fjerne kyststrækninger, hvor der ikke nødvendigvis er adgang til moderne it-infrastruktur.
Du kan selv høre, hvad Microsoft har fået ud af projektet i videoen fra Microsoft herunder.