Ordblinde får tekstgenkendelse i lommen

Har man problemer med at decifrere varedeklarationer i supermarkedet, kan man tage en digital scanner i ministørrelse med, som selv læser resultatet op for brugeren. En softwareforhandler i Ringsted blev hardwareproducent, da direktøren fik den ide at lette livet for dem, som har svært ved at læse.

Den lille Ringsted-virksomhed Pro Soft har egentlig mest tjent sine penge som forhandler af grafikprogrammet Paint Shop Pro, men selskabet har udviklet sit eget hardwareprodukt, der dog også har som formål at tegne et billede for brugeren.

En scanner på størrelse med en discman og medfølgende pen samt et par høretelefoner gør det muligt for ordblinde eller andre med læseproblemer at scanne eksempelvis varedeklarationer i supermarkedet via pennen, og få remset indholdet af spegepølsen op via talesyntese.

Det har vakt opmærksomhed i EU, hvor man har indstillet produktet til prisen "The European IST Prize".

Manden bag ideen er direktør Stig Rex Andersen, der overtog ledelsen af den seks mand store virksomhed efter stifteren, hans brors, død i 2000. Selskabet fik sin start i 1986.

Selskabet har i årevis været hovedforhandler på Paint Shop Pro og har siden udvidet paletten med en række produkter inden for talegenkendelse samt oversættelsessoftware.

Møjsommelig tekstbehandling

Udviklingen af lomme-tekstscanneren startede med, at Stig Rex Andersen fik en henvendelse fra Dansk Blindesamfund i forbindelse med et stykke talesyntese-software, som selskabet forhandler.

Det fik ham til at spekulere på, om man ikke kunne gøre den møjsommelige proces, som "oversættelsen" af en digital tekst for blinde og svagtseende kan være, lidt lettere.

Den tanke blev til softwareprogrammet Lingoscan, som nu også er indbygget i den bærbare tekstscanner og som findes på ti sprog.

Softwaren betjenes ved pc-brug via en scanner og meget enkle tastetryk, og programmet oplyser selv brugeren, hvis dokumentet ikke ligger korrekt i scanneren og kan også selv skelne mellem de sprogversioner, den er indkodet med og genkende en tekst som eksempelvis engelsk og ikke dansk.

- Det handlede om at gøre det muligt for den svagtseende selv at klare hele processen og gøre det simpelt. De programmer, som bliver brugt de fleste steder, kræver en del it-kunnen og adskillige arbejdsgange, siger Stig Rex Andersen.

Mobilscanner ikke til blinde

Den mobile læsescanner kan dog ikke bruges af folk helt uden syn af den simple grund, at man skal være i stand til at føre pennen langs med en linje tekst, og derfor satser virksomheden mere på ordblinde og folk med noget nedsat syn eller andre læsevanskeligheder.

- Men det er også en ret stor del af en hvilken som helst befolkning, siger Stig Rex Andersen, som både forestiller sig at skolebørn og indvandrere med ufuldstændigt dansk kan have glæde af scanneren.

Prisen på cirka 16.000 kroner for lommescanneren er dog mere end et greb i lommen for de fleste, mens softwaren alene kan erhverves for under 5.000 kroner.

Med nomineringen til EU-prisen, som bringer Pro Soft ind i et opløb på 70 europæiske virksomheder, følger muligheden for at udstille produktet ved en tilhørende messe. Så uanset om Pro Soft løber af med en af de tre førstepriser eller 20 andenpladser, håber Stig Rex Andersen på at få opmærksomhed om produktet.

Han ønsker dog hverken at løfte sløret for selskabets nuværende omsætning eller for, hvad han håber at opnå økonomisk via satsningen på den lille læsehjælper.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere