Ordblinde får tekstgenkendelse i lommen

Har man problemer med at decifrere varedeklarationer i supermarkedet, kan man tage en digital scanner i ministørrelse med, som selv læser resultatet op for brugeren. En softwareforhandler i Ringsted blev hardwareproducent, da direktøren fik den ide at lette livet for dem, som har svært ved at læse.

Den lille Ringsted-virksomhed Pro Soft har egentlig mest tjent sine penge som forhandler af grafikprogrammet Paint Shop Pro, men selskabet har udviklet sit eget hardwareprodukt, der dog også har som formål at tegne et billede for brugeren.

En scanner på størrelse med en discman og medfølgende pen samt et par høretelefoner gør det muligt for ordblinde eller andre med læseproblemer at scanne eksempelvis varedeklarationer i supermarkedet via pennen, og få remset indholdet af spegepølsen op via talesyntese.

Det har vakt opmærksomhed i EU, hvor man har indstillet produktet til prisen "The European IST Prize".

Manden bag ideen er direktør Stig Rex Andersen, der overtog ledelsen af den seks mand store virksomhed efter stifteren, hans brors, død i 2000. Selskabet fik sin start i 1986.

Selskabet har i årevis været hovedforhandler på Paint Shop Pro og har siden udvidet paletten med en række produkter inden for talegenkendelse samt oversættelsessoftware.

Møjsommelig tekstbehandling

Udviklingen af lomme-tekstscanneren startede med, at Stig Rex Andersen fik en henvendelse fra Dansk Blindesamfund i forbindelse med et stykke talesyntese-software, som selskabet forhandler.

Det fik ham til at spekulere på, om man ikke kunne gøre den møjsommelige proces, som "oversættelsen" af en digital tekst for blinde og svagtseende kan være, lidt lettere.

Den tanke blev til softwareprogrammet Lingoscan, som nu også er indbygget i den bærbare tekstscanner og som findes på ti sprog.

Softwaren betjenes ved pc-brug via en scanner og meget enkle tastetryk, og programmet oplyser selv brugeren, hvis dokumentet ikke ligger korrekt i scanneren og kan også selv skelne mellem de sprogversioner, den er indkodet med og genkende en tekst som eksempelvis engelsk og ikke dansk.

- Det handlede om at gøre det muligt for den svagtseende selv at klare hele processen og gøre det simpelt. De programmer, som bliver brugt de fleste steder, kræver en del it-kunnen og adskillige arbejdsgange, siger Stig Rex Andersen.

Mobilscanner ikke til blinde

Den mobile læsescanner kan dog ikke bruges af folk helt uden syn af den simple grund, at man skal være i stand til at føre pennen langs med en linje tekst, og derfor satser virksomheden mere på ordblinde og folk med noget nedsat syn eller andre læsevanskeligheder.

- Men det er også en ret stor del af en hvilken som helst befolkning, siger Stig Rex Andersen, som både forestiller sig at skolebørn og indvandrere med ufuldstændigt dansk kan have glæde af scanneren.

Prisen på cirka 16.000 kroner for lommescanneren er dog mere end et greb i lommen for de fleste, mens softwaren alene kan erhverves for under 5.000 kroner.

Med nomineringen til EU-prisen, som bringer Pro Soft ind i et opløb på 70 europæiske virksomheder, følger muligheden for at udstille produktet ved en tilhørende messe. Så uanset om Pro Soft løber af med en af de tre førstepriser eller 20 andenpladser, håber Stig Rex Andersen på at få opmærksomhed om produktet.

Han ønsker dog hverken at løfte sløret for selskabets nuværende omsætning eller for, hvad han håber at opnå økonomisk via satsningen på den lille læsehjælper.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere