Vi er ufatteligt effektive til at proppe vores kalendere med aftaler, møder og andet godt, og ellers vil vore chefer altid gerne række en hjælpende hånd med at fylde hullerne ud.
Knap så gode er vi derimod til at eksekvere, hvis man skal udtrykke det på moderne ledelsesslang. Altså at sørge for, at de mange, mange planer faktisk føres ud i livet og bliver til noget konkret.
Resultatet er, at vi bruger ufatteligt meget tid på arbejde og initiativer, som aldrig rigtig kommer ud over rampen.
Det er en af pointerne i adfærdsekspert Morten Münsters nye bog, Jytte vender tilbage – en umoderne guide til at skabe forandringer mod alle odds.
Som titlen antyder, er bogen opfølger til forfatterens roste og ganske underholdende ”Jytte fra marketing er desværre gået for i dag - sådan bruger du adfærdsdesign til at skabe forandringer i den virkelige verden.”
En af de centrale pointer i Jytte vender tilbage er, at des mere vi planlægger og fylder vores dag, des sværere får vi ved at nå vores mål. Simpelthen fordi der altid kommer et eller andet uforudset i vejen.
Måske ringer de fra børnehaven, fordi livarvingen får feber. Måske går systemet ned, så du først kan sende et vigtigt tilbud i morgen.
Eller også brækker chefens elskede racehund benet, så du i må smide alt, hvad du har i hænderne og tage et af hans vigtige møder, mens han holder modet oppe hos Rollo.
Ingen ved på forhånd, hvad der præcis torpederer de minutiøst lagte planer. Det er derimod ret sikkert, at noget altid vil ske, som man skal tage sig af.
Hvorfor man reelt bliver mere effektiv ved at lægge slack ind i arbejdsdagen, så der er bedre plads til uforudsete hændelser.
Eller, som forfatteren udtrykker det i nyligt avisinterview: ”Når du bliver mindre effektiv i den forstand, at du planlægger mindre, så når du meget mere.”
Og det lyder jo egentlig ganske fornuftigt.
Titel: Jytte vender tilbage – en umoderne guide til at skabe forandringer mod alle odds. Forfatter: Morten Münster. Udkom 1. september.