Datatilsynet slår fast i en ny afgørelse, at det er helt på linje med GDPR, når en virksomhed bruger fingeraftrykslæser til at identificere medarbejdere.
Afgørelsen kommer efter, at en fagforening på vegne af et af sine medlemmer klagede til tilsynet over, at virksomheden, hvor medlemmet var ansat, bruger fingeraftryksscannere.
"Efter en samlet gennemgang fandt Datatilsynet, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte virksomhedens vurdering. Behandlingen kunne derfor finde sted inden for rammerne af databeskyttelsesreglerne," skriver Datatilsynet om sagen.
Virksomheden har forklaret over for den danske datamyndighed, at man bruger fingeraftryksscannere fordi det er afgørende for fødevaresikkerheden i virksomheden, hvilken medarbejder der kommer og forlader arbejdspladsen.
Derfor er behandling af fingeraftryk eneste mulighed for virksomheden.
"Nøglebrikker, som medarbejderne scanner, giver ikke tilstrækkelig sikkerhed for, at det entydigt kan identificeres, hvem der har været til stede i produktionen, da der kan ske tyveri af nøglebrikker eller ombytning af nøglebrikker såvel fejlagtigt som bevidst," lyder forklaringen fra virksomheden.
Grønt lys fra Datatilsynet
Derfor har Datatilsynet godkendt brugen af fingeraftryksaflæseren, og afviser samtidig klagen fra fagforeningen.
"Datatilsynet finder – efter at spørgsmålet har været behandlet på et møde i Datarådet – at [Virksomhed B]’s behandling af oplysninger om klager sker inden for rammerne af databeskyttelseslovens[1] § 12, stk. 1, og databeskyttelsesforordningens[2] artikel 5," lyder det i afgørelsen.
Tilsynet understreger samtidig, at ét af datarådets medlemmer ikke mente, at Datatilsynet var kompetent til at tage stilling til sagen fordi vedkommende mente, at det var en sag mellem fagforeningen og virksomheden.
Du finder hele afgørelsen på Datatilsynets hjemmeside.
Læs også: EU-dom rejser en række nye GDPR-spørgsmål - Datatilsynet skal nu igang med klarlægning