I gamle dage var havnefronten langs verdens store kystbyer et travlt, beskidt, larmende og halvfarligt sted at opholde sig.
Skibe sejlede til og fra i en stadig strøm, kranerne rykkede gods i døgndrift – og værtshuse, bordeller og detentioner havde rigeligt at se til med tusindvis af tørstige sømænd, der brændte deres hyre af.
Sådan er det ikke længere. Man skal kigge langt efter en vaskeægte søulk i storbyernes havne, der i dag er forbeholdt rekreative områder, turistattraktioner, kostbare boligområder og kontorpaladser i glas og stål.
Selv nutidens søfolkene lever et mere regelret, fredsommeligt og skemalagt liv.
Dels fordi computerstyrede lastekraner laster og losser så lynhurtigt, at der sjældent er tid til en solid gang dødsdruk, inden skibet sejler videre. Dels fordi nærmeste bar er et særdeles relativt begreb, når skibene lægger til i topmoderne terminaler langt fra alfarvej.
Det skyldes alt sammen den ydmyge skibscontainer, som har revolutioneret havnefronter, skibsfart og i særdeleshed verdenshandelen i en grad, der svært kan overvurderes.
Den historie fortæller økonom og historiker Marc Levinson i The Box. Her beskriver han på overbevisende og læsværdig vis, hvordan containertrafikken gav verdensøkonomien et ekstra gear og mange flere hestekræfter.
Containerfragt har støbt fundamentet under globaliseringen og det moderne forbrugersamfund ved at gøre det til en god forretning at fabrikere produkter i én verdensdel og sejle dem præcis derhen, hvor de skal bruges eller sælges.
Hvilket var med til at gøre lavtlønsområderne i Asien til den vestlige verdens fabrik.
I dag er det nemlig billigere og mere effektivt at fragte gods mellem verdensdelene end over land. Det havde de færreste trods alt nok forestillet sig i den spæde begyndelse, da et ombygget tankskib sejlede beskedne 58 containere fra Newark til Houston i 1956.
Det skyldes ikke mindst, at moderne logistik- og shippingkoncerner – blandt andet verdens største, danske Maersk Line – rutinemæssigt fragter over 18.000 containere af gangen på 400 meter lange fartøjer i fast rutefart mellem kontinenterne.
Containertrafikkens styrke er derfor ikke kun smidig effektivitet og solide rutiner, men economy of scale i den helt store stil.
Der skulle dog mange års udvikling og bøvlede forhandlinger om standarder og processer til, før containertrafikken blev en rygrad i verdensøkonomien, og den historie fortæller Levinson også.
The Box er oprindeligt udgivet i 2006 og har status som moderne klassiker for de, der interesserer sig for økonomi, verdenshandel og globalisering. Og skulle man finde på at kaste sig over den, kan det anbefales at vælge den opdaterede 2. udgave fra 2016.
Titel: The Box (2. edition). Forfatter: Marc Levinson