Der er noget sært fascinerende ved apokalyptiske fortællinger, og sådan har det nok været siden Johannes Åbenbaring.
For hvad sker der egentlig, når man trykker Ctrl-Alt-Delete på samfundet? Hvordan reagerer mennesker, mens systemer og normer bryder ned – og hvad kommer der mon bagefter?
Det har mange forfattere beskæftiget sig med, og således også Chuck Wendig i romanen Wanderers.
Her begynder nogle amerikanere en dag at gå i en slags søvne.
Først er de få, siden bliver de flere og flere. Til sidst udgør den vandrende flok mange hundrede mennesker, der hverken taler, spiser, drikker, sover eller gør noget som helst andet end stædigt at vandre i samme retning.
Sideløbende med den dybt bizarre adfærd breder der sig en dødelig epidemi i det øvrige samfund, og undervejs gennem romanen bryder alt stille og roligt ned omkring søvngængerne, der bare vandrer videre.
En af de primære hovedpersoner er en teenagepige, der er søster til en af søvngængerne. Men man følger også en dybt religiøs prædikant og en virusforsker, som får uventet hjælp af en meget egenrådig kunstig intelligens.
Undervejs stifter man desuden bekendtskab med en dekadent og noget splittet rockstjerne, en dybt psykotisk militschef og andre arketyper fra den moderne amerikanske mytologi.
Wanderers er en mursten af en bog, der – siden den udkom sidste år – er blevet sammenlignet med en anden apokalyptisk klassiker, nemlig Stephen Kings The Stand, som vi for øvrigt har skrevet om her.
Men den er også mere orienteret mod science fiction, ligesom bogen i endnu højere grad forholder sig til nutidens dybt splittede amerikanske samfund.
Nogle vil måske finde de cirka 1.000 sider lidt meget at fordøje. Men bogen er velskrevet, relativt hurtigt læst og alt i alt rigtig fin – om end undertiden let deprimerende – underholdning at have med ud i sommerlandet.
Titel: Wanderers. Forfatter: Chuck Wendig.