Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

DMI gør vejrdata frit tilgængeligt for alle: "Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger"

Fremover bliver det gratis at få fingrene i vejrdata fra DMI. Med det nye initiativ 'Frie Data', gør Danmarks Meteorologiske Institut alle vejrdata, der tidligere kostede penge at komme i hænde, frit tilgængelige for alle.

Hvert eneste minut opsamler DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, store mængder data i Danmark og Grønland.

Vejrdataene benyttes af en lang række erhverv inden for forskellige sektorer, der har måtte punge op for de værdifulde informationer. Men fremover udebliver regningen.

Nu og frem mod 2023 sætter DMI alle sine meteorologiske data fri, så det bliver nemmere og gratis at hente DMI's data.

Det skriver DMI i en pressemeddelelse.

”Der er et stort potentiale i at gøre DMI’s enorme mængder af data frit tilgængelige. Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger og dermed bidrage til Danmarks grønne omstilling. Nye grønne løsninger bidrager ligeledes til styrkelse af vækst og iværksætteri," siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), ifølge meddelelsen.

"DMI’s data kan spille en afgørende rolle på vores vej mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære kilder til bland andet transport, opvarmning og produktion," fortsætter ministeren.

Stor interesse for vejrdata

DMI's komplekse data kan anvendes på forskellige måder, og er derfor blevet anvendt af sektorer lige fra landbrug og flyselskaber til forsynings- og energiselskaber.

For at imødekomme initiativet nedsatte DMI en gruppe af brugere med forskellige baggrund, der er kommet med input til, hvordan løsningen udarbejdes bedst muligt for brugerne.

Læs også: Ny plan fra regeringen: Disse digitale forbedringer skal gøre livet nemmere for danske virksomheder

Brugerne kom fra landbruget, virksomheder inden for energistyring, medier, konsulentfirmaer samt forsyningsselskaber.

"Der er allerede stor interesse for DMI’s data ude i samfundet. Løsningen skal have brugeren i centrum, og derfor er vi super glade for den hjælp og de input, vi har fået fra vores testbrugere og nuværende kunder, og ligeledes har det tværgående samarbejde mellem Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og DMI været ekstremt vigtigt for os," skriver Marianne Thyrring, administrerende direktør i DMI, som fortsætter:

"Nu er vi stolte af, at være klar med de første af DMI’s Frie Data, og vi glæder os til at se, hvordan DMI’s data kan og vil blive brugt til nye klimavenlige løsninger i erhvervslivet og innovationsmiljøet."

Fakta om Frie Data fra DMI

DMI's enorme datamængder frigøres i seks faser fra i dag frem til 2023.

For en start er det meteorologiske observationsdata, der tilgængeliggøres. Det er rådata som temperatur, nedbør og vind.

Senere på året følger data om vandstand og lyn og fra næste år frigøres klimadata, rardardata og prognosedata, oplyser DMI.

Læs også: Torbjörn og hans folk bruger prognoser og mavefornemmelse til at afgøre om Københavns veje skal saltes: Nu har de kig på et nyt revolutionerende it-system

Data vil leveres i realtid så erhvervslivet og myndigheder kan bruge data direkte i egne systemer.

Datastrømmen vil komme via Statens IT GovCloud-løsning, som er en distributionsplatform, der kan håndtere de mange forskellige former for vejrdata, som konstant løber ind og beregnes, fremgår det af meddelelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere