Traditionelt har mange arbejdspladser taget smag af industrisamfundets fabrikstækning. Mange af os er således vant til at møde ind på et kontor, løse nogle opgaver og tage hjem igen.
Men det er – som coronakrisen har demonstreret – absolut muligt at erstatte kontoret helt eller delvist med effektivt hjemmearbejde.
Hjemme- og fjernarbejdets fordele er emnet for bogen Remote: Office Not Required af David Heinemeier Hansson og Jason Fried.
De kommer med en lang række gode råd til, hvordan man effektivt implementerer og optimerer anvendelsen af hjemmearbejde i virksomheden og forklarer, hvorfor man bør gøre det.
Bredere rekruttering og øget effektivitet
Hjemmearbejde har historisk set været en omdiskuteret sag. Arbejdsgivere har frygtet, at medarbejderne falder af på den, når man ikke kan holde øje med dem.
Eller været bekymret for, om udvikling og samarbejde lider under, at man ikke mødes fysisk.
Disse opfattelser gør bogens forfattere effektivt op med.
De kommer også omkring en lang række overvejelser om, hvorfor man bør overveje at løsne op for den stavnsbinding til en fysisk kontorlokalitet, som traditionelt har præget mange virksomheder.
For eksempel får man adgang til flere potentielle medarbejdere, når man ikke skal tage stilling til, om de helt rigtige talenter tilfældigvis bor i nærheden eller ej.
Desuden vil mange arbejdsgivere opleve, at produktiviteten stiger, når medarbejderne kan veksle frit mellem arbejdsdage på kontoret og hjemme ved spisebordet.
Forfatterne lever som de prædiker
Så måske der er gode grunde til at tilskynde hjemmearbejde i endnu højere grad.
For selv om samfundet nu er ved at lukke op igen og medarbejderne kan møde ind hver dag, er det ikke sikkert, at det er klogt at kræve det.
Forfatterne til Remote: Office Not Required arbejder selv efter filosofien om fjern- og hjemmearbejdets kvaliteter med deres virksomhed Basecamp (tidligere 37Signals).
Ud over at have fostret frameworket Ruby on Rails, har de integreret fjernarbejde i virksomheden, som i dag har mere end 50 ansatte i 32 byer verden over.
Så det er gået ganske godt. Bogen blev oprindelig udgivet i 2013, men siden har den teknologiske udvikling kun gjort fjernarbejde- og møder endnu mere tilgængelig.
Larm, forstyrrelser og elendigt indeklima
Bogen kommer også omkring nogle af de ulemper, der følger med kontorarbejde.
Særligt skadeligt er naturligvis storkontorer med støj, ringe indeklima og utallige afbrydelser.
Men der spildes også uendeligt mange timer og ressourcer på transport mellem hjem og arbejdsplads, ligesom drift og lokaleleje udgør en betydelig omkostning for arbejdsgiveren.
Og skulle man stadig være i tvivl om, hvor kontraproduktivt, obligatorisk kontorarbejde kan være, kan man blot overveje, hvor effektiv man egentlig selv er i et stort lokale, hvor konstante samtaler udgør lydtæppet, og hvor hverken temperatur eller luftkvalitet er helt, som den skal være.
For nogle år siden rendte jeg ind i en dygtig fagkollega fra en stor mediearbejdsplads, som havde været gennem nogle hårde nedskæringer og spurgte ham, hvordan det gik på jobbet:
”Joeh.. Selvfølgelig er økonomien og usikkerheden træls. Men kontoret er faktisk endnu værre. Vi har ikke faste pladser længere, alle sidder tæt, du kan konstant høre mindst to telefonsamtaler ad gangen og det er komplet umuligt at koncentrere sig. Det er frygteligt!”
Han sagde op kort tid efter.
Bog: Remote: Office Not Required. Forfattere: David Heinemeier Hansson og Jason Fried.