Artikel top billede

Bog: Innovation fungerer bedst i fred og frihed

Ny bog sætter fokus på, hvordan innovation fungerer i praksis – og illustrerer med talrige eksempler, hvordan processen forløber mest smidigt, hvis regeringer og store virksomheder blander sig udenom.

Menneskeheden forsøger konstant at gøre alt hurtigere, smartere, billigere eller mere velfungerende. Mange tror imidlertid, at teknologier ofte er produkt af én virkeligt smart opfinder med en god idé.

Det er sjældent tilfældet, hvilket forfatteren Matt Ridley beskæftiger sig med i How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom, som udkommer 19. maj.

Tværtimod er alt fra dampmaskiner og forbrændingsmotorer til computere og søgemaskiner opstået som resultatet af innovation.

Kollektiv udvikling – og farvel til natpotten

Det handler ikke om den ensomme, geniale Georg Gearløs-opfinder i sit værksted. Innovation er langt oftere en kollektiv proces, hvor mange deltagere sammen eller hver for sig bidrager med små ændringer, der – trods tilbageskridt undervejs – over tid munder ud i et mere velfungerende hele.

Indendørs toiletter med skyl er et godt eksempel. De har eksisteret i forskellige former og er blevet udviklet gennem årtusinder. Men mange af udgaverne var ikke specielt populære. Der lugtede nemlig stygt fra afløbet, selv om man gjorde mange forsøg på at undgå det. Ja, faktisk var den gode, gamle natpotte, som man bar ud og tømte om morgenen, i reglen at foretrække.

Først med den U-formede vandlås, som holdt gasserne nede i kloakken, vandt konceptet indpas. Hvilket vi kan være taknemmelige for i dag.

Regeringer og koncerner skal holde fingrene for sig selv

Matt Ridley mener, at innovation næsten altid har gavn af at foregå i et miljø, hvor de bedste ideer og klareste hjerner får lov at spille frit bold med hinanden. Men sådan går det ikke altid. Tværtimod søger både koncerner og regeringer ofte at bremse eller helt stoppe innovationsprocessen.

Måske truer udviklingen en indbringende branche eller forretningsmodel og giver topchefer nervøse trækninger. Eller også opfattes teknologierne som farlige eller har potentiale til at rykke ved status quo, hvilket regeringer sjældent er begejstrede for.

Andre gange forsøger man omvendt at gennemføre en top-down styring eller at sætte fut i innovationsprocessen med centrale initiativer, hvilket heller ikke altid virker.

Tag blot vores hjemlige Diruptionsråd. Her havde den daværende regering store ambitioner om, at man – hvis blot man samlede tilstrækkeligt mange af kongerigets kvikkeste hjerner i ét rum – ville ende med en masse gode ideer, som satte godt gang i dansk innovationsindsats.

I dag husker vi imidlertid mest rådet for en deltagende skuespillers kække bemærkning om, at innovation handlede om at ”gøre som indianerne”, brænde hele molevitten ned med jævne mellemrum og starte forfra.

Det er tvivlsomt, om Matt Ridley kender netop dén historie. Men den illustrerer hans pointe ganske godt. Nemlig at innovation ikke er en proces, der kan planlægges eller styres minutiøst.

Innovation fungerer tværtimod allerbedst, når deltagerne i processen får lov at udveksle ideer, udvikle koncepter og prøve ting af, uden at alt for mange kigger dem over skulderen og blander sig undervejs.

Titel: How Innovation Works: And Why It Flourishes in Freedom. Forfatter: Matt Ridley. Udkommer: 19. maj




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere